Jedrska energija

Mednarodna vaja kibernetske varnosti v jedrskih objektih

Med 17. in 19. majem 2022 je na Upravi za jedrsko varnost potekala mednarodna vaja kibernetske varnosti v jedrskih objektih - KiVA2022

Mednarodna vaja kibernetske varnosti v jedrskih objektih

Gre za vajo, ki predstavlja presek med jedrsko varnostjo, varovanjem, pripravljenostjo na izredne dogodke in kibernetsko varnostjo. Vajo je Uprava za jedrsko varnost pripravila in izvedla v sodelovanju z Mednarodno agencijo za atomsko energijo (MAAE) in Avstrijskim inštitutom za tehnologijo (AIT). Prvi dan vaje 17. maja 2022 je bil izveden uvodni sestanek, na katerem so podporo izvedbi vaje izrazili številni visoki predstavniki organizacij, ki so v Sloveniji vključeni v zagotavljanje kibernetske varnosti v jedrskem sektorju. Na sestanku so bili predstavljeni glavni okvirji in cilji vaje. Naslednja dva dni, 18. in 19. maja 2022, so se vaje kot vadbenci udeležili ključni deležniki za kibernetsko varnost v jedrskem sektorju iz Slovenije: upravljavci jedrskih objektov (jedrske elektrarne - NEK, Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov - Agencija za radioaktivne odpadke in Raziskovalnega reaktorja TRIGA - Institut Jožefa Stefana), upravni organi (Urad za informacijsko varnost, Ministrstvo za notranje zadeve, Uprava za jedrsko varnost), tehnično podporne organizacije (SI-CERT, SIGOV-CERT in Ministrstvo za obrambo) in dobavitelji računalniške opreme (Iskra in Agitavit Solutions).

Vajo so kot prvo tovrstno tako v Sloveniji kot v svetu opazovali številni opazovalci, poleg domačih iz Slovenije tudi predstavniki Argentine, Avstrije, Romunije, Švice, Združenih arabskih emiratov, Združenih držav Amerike in mednarodne organizacije WINS (angleško World Institute for Nuclear Security). Vaja je bila izvedena s scenarijem, ki se je odvijal na namišljenem jedrskem objektu z namenom zagotoviti visoko raven informacijske varnosti. Scenarij je poleg glavnega poudarka na odzivu ob kibernetskih grožnjah vključeval tudi vidike jedrskega varovanja in jedrske varnosti v namišljenem jedrskem objektu. Izveden je bil tudi z uporabo posebej za vajo izdelanih modelov informacijske in procesne opreme, kakršno uporabljajo jedrski objekti ter programske in strojne opreme, kakršno uporabljajo kibernetski napadalci.

Številna udeležba (skupaj 70 udeležencev) in aktivna vključenost tako domačih kot tujih predstavnikov potrjuje visoko zavedanje pomembnosti zagotavljanja kibernetske varnosti v jedrskih objektih. Slovenija je tudi z izvedbo te vaje ponovno pokazala svojo zavidljivo pripravljenost na izredne dogodke, tudi na takšne, ki bi jih povzročili kibernetski napadi in trdno povezanost med nacionalnimi in mednarodnimi deležniki.

Vladimir Habjan
Vladimir Habjan
O avtorju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.