Obnovljivi viri

Mednarodni projekt Aurora

Ljubljana postaja eden od petih evropskih predstavitvenih centrov za preoblikovanje energetskega sistema – skupaj z Dansko, Portugalsko, Španijo in Združenim kraljestvom. 

Mednarodni projekt Aurora

Projekt  je del programa EU »Obzorje 2020« in se je začel decembra 2021. V naslednjih 3 letih in pol bo v sklopu projekta investiranih 4,6 milijona evrov.

V okviru projekta, poimenovanega AURORA bo sodelovalo 7.000 državljanov na petih lokacijah na Danskem, Portugalskem, v Sloveniji, Španiji in Združenem kraljestvu z namenom okrepitve svoje vloge pri odločanju o načinu pridobivanja in porabi energije. Te skupnosti bodo množično financirale lokalne fotonapetostne sončne elektrarne s skupno močjo 1 megavat. Da bi bila podnebna kriza za državljane manj abstraktna, se bo projekt najprej osredotočil na ozaveščanje o ogljičnih odtisih naših vsakodnevnih energetskih odločitev. Državljani bodo prejeli prilagojena priporočila, kako sprejemati bolj premišljene energetske odločitve za zmanjšanje emisij. Rezultate bodo delili z državljani širom Evrope z namenom sprožitve gibanj za spremembe od spodaj navzgor. Projekt predstavlja tudi politično pobudo za bolj državljansko usmerjen pristop k spopadanju s podnebno krizo, na primer sodelovanje s programom Združenih narodov za okolje in oblikovalci evropskih politik, ki se pripravljajo na konferenco ZN o podnebnih spremembah v Egiptu (COP27) leta 2022.

V skladu z ambicioznim novim raziskovalnim projektom se je možno učinkovito spopasti s podnebno krizo le, če so državljani opolnomočeni za veliko dejavnejšo vlogo pri preoblikovanju energetskega sektorja in tako prevzamejo pobudo pri doseganju ambicioznega cilja EU za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za 55 % v tem desetletju. Projekt, ki se je začel decembra 2021 kot del evropske pobude »Green Deal«, spodbuja pristop od spodaj navzgor. Za razliko od strategij in raznih političnih izjav od zgoraj navzdol, kakršnih smo bili deležni na medvladnem vrhu v Glasgowu (COP26), imajo pri tem projektu ključno vlogo državljani. Univerza v Ljubljani, slovenski nosilec projekta AURORA je Prof. dr. Marko Topič je s Fakultete za elektrotehniko, jeeden od devetih mednarodnih partnerjev evropskega projekta. V projektu vodi delovni sklop 3, ki se ukvarja z nadgradnjo obstoječih socialnih skupnosti v energetske skupnosti. 

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.