Energetika

MHE Goričane bo obnovljena ob koncu leta

Obnova male hidroelektrarne Goričane na reki Sori pri Medvodah je po oceni vodje projekta trenutno uresničena nekje do 70 odstotkov.
MHE Goričane bo obnovljena ob koncu leta

Po prvotnem planu naj bi bil projekt zaključen že avgusta 2016. Vendar se je uresničevanje obnovitvenih del zavleklo zaradi težav z večjim pretokom Sore v začetku leta, še bolj pa zaradi težav pri ugotavljanju večjih količin podtalnice s Sorškega polja, je pojasnil vodja projekta Roman Modic iz Savskih elektrarn Ljubljana.  

Kolikšne so dejanske količine podtalnice, v SEL na začetku  projekta niso mogli ugotoviti, ampak šele pozneje, ko so se lotili obnove MHE Goričane in so zaprli gradbeno jamo. Tedaj so lahko izmerili dotok podtalnice v dovodni in odvodni kanal, ki znaša približno 18 m3 na minuto.  

Zamenjali bodo celotno elektro in strojno opremo  

Obnova MHE, ki je z nespremenjeno primarno opremo iz leta 1931 obratovala vse do decembra 2015, ko so se začela obnovitvena dela, je bila zastarela, s slabim izkoristkom. Potrebna je temeljita obnova, z zamenjavo celotne elektro in strojne opreme.  

V MHE Goričane bo vgrajena sodobna dvojno regulirana vertikalna turbina s sinhronskim generatorjem s pripadajočo sekundarno opremo in nova hidromehanska oprema s hidravličnim čistilnim strojem za čiščenje finih rešetk. MHE bo vključena v 20 kV distribucijsko omrežje, avtomatizirana in daljinsko vodena iz Centra vodenja SEL. Elektrarna s padcem 4,5 m, moči 310 kW, bo letno proizvedla približno 2.100.000 kWh električne energije.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.