Jedrska energija

Mladi evropski jedrski strokovnjaki so se zbrali v Zagrebu

Predstavniki Mreže mlade generacije evropskega združenja jedrskih strokovnjakov so izmenjali izkušnje in oblikovali programe za boljše razumevanje jedrske energije.

Mladi evropski jedrski strokovnjaki so se zbrali v Zagrebu

Mreža mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva je od 24. do 26. junija 2022 v Zagrebu gostila predstavnike Mreže mlade generacije evropskega združenja jedrskih strokovnjakov (European Nuclear Society) na CoreCommittee Meeting-u. Na teh srečanjih mladi jedrski strokovnjaki iz evropskih držav, ki uporabljajo jedrske tehnologije, izmenjujejo izkušnje in oblikujejo programe za boljše razumevanje jedrske energije. Po dvoletnem premoru zaradi pandemije so se v Zagrebu zbrali predstavniki Belgije, Bolgarije, Finske, Francije, Italije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Slovenije, Španije, Švice in Združenega kraljestva.

Obiskali so Tehnički muzej Nikola Tesla, ki predstavlja tudi jedrsko energijo in ravnanje z radioaktivnimi odpadki. Ta del razstave je postavil Fond za razgradnjo NEK v sodelovanju s hrvaško Mrežo mlade generacije. V podjetju Inetec, ki se ukvarja s preverjanjem in atestiranjem materialov v jedrski industriji, so jim predstavili svoje projekte in inovacije, ki jih razvijajo.

Gostitelj uradnega sestanka je bila zagrebška fakulteta elektrotehnike in računalništva. Udeleženci iz vsake države so predstavili svoje delo in načrte za prihodnost. V razpravi so oblikovali predloge projektov za večjo prepoznavnost jedrske energije v javnosti. Določili so tudi, da bodo naslednja tri srečanja gostile Nemčija, Združeno kraljestvo in Slovenija. Obisk glasbenega festivala BAŠ NAŠ ter večerja v restavraciji Stari fijaker sta ob spoznavanju tradicionalnih hrvaških specialitet ponudila možnost za dodatno mreženje.

Lara Topol
O avtorju