Hidro energija

Mulj na Mostu na Soči

Soške elektrarne Nova Gorica izvajajo optimalno čiščenje mulja iz jezera na Mostu na Soči s pomočjo vodnega stroja Watermaster, omogočajo tudi sušenje mulja v posebnih vrečah ter zagotavljajo trajnostno izrabo vodnih virov brez znižanja vodne gladine.

Mulj na Mostu na Soči

V jezeru na Mostu na Soči se po naravni poti nabira mulj, predvsem na širšem delu, kjer se tok reke upočasni in omogoči usedanje finih delcev. Gre za ključno območje, kjer je čiščenje mulja še posebej nujno, saj vpliva na optimalno delovanje elektrarne. Soške elektrarne Nova Gorica so zavezane k trajnostnemu gospodarjenju z vodnimi viri Soče, Idrijce in Bače v skladu s Koncesijsko pogodbo za proizvodnjo električne energije. Ključna naloga v tem procesu je redno čiščenje akumulacije, kar ne le da omogoča optimalno izrabo vodnega potenciala, temveč tudi zagotavlja varnost pred morebitnimi poplavami.

Učinkovito čiščenje z vodnim strojem Watermaster

SENG se poslužuje najsodobnejše tehnologije s pomočjo vodnega stroja Watermaster. Ta omogoča precizno čiščenje mulja preko cevovoda, speljanega po površini jezera do začasne deponije. Tukaj se mulj zloži v posebne vreče, imenovane geotube, kjer se suši in odceja v obdobju 3 do 4 mesecev. Izjemno pomembno je ohranjanje stabilne vodne gladine jezera. Za razliko od nekaterih postopkov čiščenja mulja, pri tem procesu ni potrebno zniževati vodne gladine.

Transport in odlaganje

Po temeljitem procesu sušenja je mulj pripravljen za transport na stalno deponijo, ki se nahaja na desnem bregu Tolminke, ob lovilni jami. Črpanje mulja je načrtovano v oktobru, medtem ko je za začetek transporta na stalno deponijo predvideno začetek leta 2024. Pred začetkom del je družba SENG pridobila vsa potrebna mnenja in soglasja ter aktivno obveščala vse relevantne deležnike. Transparentnost in sodelovanje z lokalno skupnostjo sta ključna vrednota v procesu čiščenja mulja. S procesom optimalnega čiščenja mulja na Mostu na Soči se Soške elektrarne Nova Gorica učinkovito uveljavljajo kot gonilna sila trajnostne energetike. Z uporabo najnovejše tehnologije in trajnostnega pristopa zagotavljajo varnost ter učinkovito izrabo vodnih virov.

Mare Bačnar
O avtorju