Omrežja

Na Elesov natečaj za rešitve s področja umetne inteligence prispelo 115 prijav iz 31 držav

V drugo fazo izbora se je uvrstilo dvajset najbolje ocenjenih prijav zagonskih podjetij, ki bodo sedaj morala pripraviti natančne predloge sodelovanja z Elesom.

Na Elesov natečaj za rešitve s področja umetne inteligence prispelo 115 prijav iz 31 držav


Na mednarodni natečaj, ki je bil odprt med 10. decembrom 2021 in 10. januarjem letos, je prispelo 115 prijav iz 31 držav s celega sveta, med katerimi so bile tudi štiri prijave iz Slovenije. Prijavitelji so predstavili svoje rešitve s področja umetne inteligence, ki jih je možno uporabiti tudi v sistemih za prenos električne energije.

ELES je prijave sprejemal za pet področij delovanja prenosnega omrežja. V okviru prvega področja išče rešitve za upravljanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe, kar vključuje monitoring, nadzor, meritve in analitiko. Drugo področje zajema analitiko trgov v realnem času (proizvodnja in poraba električne energije, avkcijski prihodki, modeliranje in napovedi), tretje pa uporabo opreme (termična ocena daljnovodov, vremenske ocene ogrevanja in hlajenja ter povečanje prenosnih zmogljivosti). V okviru četrtega področja iščejo rešitve za energetski prehod, kar vključuje pametna omrežja, sezonsko proizvodnjo električne energije (na primer v sočnih elektrarnah), pretvorbo in hrambo energije, odpornost omrežja, elektrifikacijo prometa, vključno z napovedmi e-polnjenja. Peto področje pa zajema rešitve za kibernetsko varnost oziroma varnost analitike v oblaku.

Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Elesovi strokovnjaki z različnih področij, je prispele predloge pregledala in ocenila. V drugi krog se je tako uvrstilo 20 prijav, med katerimi so bile tudi štiri prijave iz Slovenije. Prijavitelji bodo v drugem krogu morali do 11. februarja oddati natančne predloge izvedbe pilotnega projekta, ki jih bodo 3. marca na daljavo predstavili strokovni žiriji. 

Z zmagovalcem natečaja se bo Eles dogovoril za izvedbo pilotnega projekta ter mu omogočil operativno podporo in mentorstvo Elesovih strokovnjakov. Začetek izvajanja zmagovalnega pilotnega projekta je predviden v aprilu letos.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.