Zanimivosti

Na Hrvaškem zaključili polaganje podmorskih 110 kV kablov na dalmatinskih in kvarnerskih otokih

Na Hrvaškem so zaključili z zamenjavo in polaganjem podmorskih kablov, ki povezujejo otoke Brač, Hvar in Korčulo ter otoke Krk, Cres in Lošinj.

Na Hrvaškem zaključili polaganje podmorskih 110 kV kablov na dalmatinskih in kvarnerskih otokih

V okviru projekta revitalizacije, izgradnje, digitalizacije in posodobitve hrvaškega prenosnega elektroenergetskega omrežja iz hrvaškega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja HOPS sporočajo, da so zamenjali in položili podmorske kable, ki povezujejo dalmatinske otoke Brač, Hvar in Korčulo, ter kvarnerske otoke Krk, Cres in Lošinj.

Podmorsko kabliranje so izvajali s pomočjo grške kabelske ladje Atalanti.

Polaganje in povezovanje novih podmorskih kablov s tistimi na kopnem delu otokov bodo izvajali še vse do sredine junija letos. V okviru projekta bodo položili približno 30 km podmorskih kablov.  Ocenjena vrednost projekta je 45,8 milijonov evrov, projekt pa je uvrščen na seznam strateških investicijskih projektov Republike Hrvaške.

Kot še dodajajo pri družbi HOPS, so bili obstoječi kabli položeni pred več kot 35 leti, brez njihove zamenjave pa bi se varnost oskrbe z električno energijo na otokih znatno zmanjšala.

Projekt zamenjave podmorskih kablov je del projekta HOPS »Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija in posodobitev hrvaškega prenosnega elektroenergetskega omrežja«, ki je financiran iz Nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost (NPOO) v skupni vrednosti 218,1 milijona evrov.

Katarina Prelesnik
O avtorju