Energetika

Na območju Grosuplja predvidena znatna oskrba z zemeljskim plinom

Energetika Ljubljana obratuje z največjim distribucijskim sistemom zemeljskega plina v Sloveniji in enim večjih v tem delu Evrope.
Na območju Grosuplja predvidena znatna oskrba z zemeljskim plinom

 »Energetika Ljubljana, ki obratuje z največjim distribucijskim sistemom zemeljskega plina v Sloveniji in enim večjih v tem delu Evrope, skladno s svojim poslanstvom, že dlje časa pomembno presega svojo osnovno dejavnost in z uvajanjem novih tehnologij postavlja temelje razvojnega potenciala na energetskem področju,« je pojasnil Srečko Trunkelj, namestnik direktorja Energetike Ljubljana.

Ena od pomembnih dejavnosti, ki predstavljajo nadgradnjo uspešnemu obratovanju sistema distribucije in oskrbe z zemeljskim plinom, pridobljenim iz prenosnega omrežja zemeljskega plina, je tudi oskrba slovenskega trga s stisnjenim (SZP) in utekočinjenim zemeljskim plinom (UZP).

Tržna distribucija zemeljskega plina iz skladišča UZP

Potem, ko je Energetika Ljubljana v letu 2011 v Ljubljani zgradila prvo veliko javno polnilnico SZP in omogočila uporabo tega alternativnega goriva Ljubljanskemu potniškemu prometu, Snagi, lastnikom kombiniranih in osebnih vozil, ter nato v letu 2017, skupaj s slovenskim in španskim partnerjem, odprla in predala v uporabo še prvo javno polnilnico UZP za tovorna vozila, je v novembra lani začela s tržno distribucijo zemeljskega plina iz skladišča UZP v občini Grosuplje. Sistem oskrbe z zemeljskim plinom iz skladišča UZP je zasnovan kot začasna oskrba, do priključitve distribucijskega omrežja območja občine Grosuplje na obstoječe povezano distribucijsko omrežje zemeljskega plina v občini Škofljica.

Trenutno na omrežju 38 odjemalcev, pozneje predvidoma 1.200

Po podatkih družbe Energetika Ljubljana je trenutno na 3,3 kilometra zgrajenega distribucijskega omrežja zemeljskega plina v občini Grosuplje priključenih 38, večinoma večjih odjemalcev. Prvi odjemalci, med katerimi bo tudi 2,9 MW kotlovnica, ki s toploto oskrbuje stanovanjsko naselje Sončni dvori, imajo možnost uporabe zemeljskega plina od 1. decembra 2018 dalje. Ko bo plinovodno omrežje na območju občine Grosuplje v celoti dokončano - predvidena dolžina je 12 kilometrov, pa naj bi bilo nanj priključenih kar 1.200 odjemalcev, ki bodo na letni ravni prevzeli 4 milijone Sm3 zemeljskega plina.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.