Hidro energija

Na Savi bo zraslo novo rekreacijsko središče

Na območju pretočne akumulacije HE Brežice, ki jo domačini radi imenujejo tudi "Brežiško morje", bo v prihodnjih letih zrastel Dostopni vodni center Brežice. To rekreativno vodno središče bo poleg rekreacije omogočilo izvedbo mednarodnih tekmovanj v kajak – kanuju in veslanju.

Na Savi bo zraslo novo rekreacijsko središče

Možnost za aktivno življenje na Dolenjskem.

Sava, najdaljša reka v Sloveniji, je že od nekdaj igrala pomembno vlogo v življenju tistih, ki živijo ob njej. Skozi stoletja je imela pozitiven vpliv na prebivalce, vendar pa je zaradi svoje nepredvidljivosti prinesla tudi težave. V preteklosti je bila Sava v Posavju težko dostopna za sprehode in rekreacijo. Njeno okolico je zaraščalo plevelje in bila je neurejena. Danes pa se je podoba Save popolnoma spremenila. Ponuja številne priložnosti za razvoj gospodarstva, turizma in športnih dejavnosti, prispeva k boljšemu življenju prebivalcev ob njenih bregovih in širše.

Večnamenska vloga projekta na Spodnji Savi

Projekt na spodnji Savi je v zadnjem času, zaradi vse bolj izrazitih podnebnih sprememb, presegel prvotni namen, ki je bil izgradnja objektov za proizvodnjo električne energije iz obnovljivega vodnega vira. Hidroelektrarne so postale del širše zgodbe, ki prinaša številne pozitivne učinke za lokalno prebivalstvo. Ureditev infrastrukture, zaščita pred poplavami, razvoj športa in turizma ter naravovarstvene ukrepe je le nekaj izmed teh.

Rekreacija ob Savi: Nova paradigma življenjskega sloga

S hidroelektrarnami na spodnji Savi so bile ob pretočnih akumulacijah na novo uredene rekreativne poti. Te so namenjene kolesarjenju, teku, sprehodom in uživanju v naravi. Vsakdo lahko najde svoj mir in kotiček za sprostitev. Sprehod ob Savi je postal eden izmed bolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa za prebivalce naselij ob reki. Rekreativnih površin od HE Boštanj do HE Brežice je ogromno, sprehod po nasipu pa je priložnost za prijetno družinsko druženje. Pretočne akumulacije hidroelektrarn so športniki hitro prepoznali kot odlično prizorišče za vodne športe. Od veslanja do raziskovanja okolice s supom, ob primernem vetru pa lahko tam najdemo tudi surferje in kajtarje.

Dostopni vodni center Brežice: Novi horizonti rekreacije na Savi

Na območju pretočne akumulacije HE Brežice, ki jo domačini radi imenujejo tudi "Brežiško morje", bo v prihodnjih letih zrastel Dostopni vodni center Brežice. To rekreativno vodno središče bo poleg rekreacije omogočilo izvedbo mednarodnih tekmovanj v kajak – kanuju in veslanju. Hidroelektrarne na Savi imajo širšo vlogo kot le zagotavljanje proizvodnje zelene električne energije. Omogočajo razvoj številnih aktivnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa v naravi. Izkoristimo te prednosti. Izberimo si aktivnost, ki nam je blizu, nas osrečuje in nam nudi pobeg od stresnega vsakdana. Naj bo skrb za zdravje in rekreacijo naša redna skrb, ne samo v okviru evropskega tedna športa.

Mare Bačnar
O avtorju