Energetika

Na zasedanju Sveta EU za energijo v Luksemburgu tudi mag. Bojan Kumer

Na zasedanju so potrdili splošna pristopa direktive o spodbujanju obnovljivih virov energije in direktive o energetski učinkovitosti, razpravljali pa so tudi o energetskih razmerah v Uniji v kontekstu vojne v Ukrajini. 

Na zasedanju Sveta EU za energijo v Luksemburgu tudi mag. Bojan Kumer

Kot so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo, je Slovenija je na zasedanju Sveta potrdila dogovor o splošnih pristopih do obeh predlogov energetskih direktiv znotraj podnebnega zakonodajnega svežnja Pripravljeni na 55.  »V Evropski uniji moramo izzive nasloviti skupaj, pospešiti moramo razogljičenje, diverzifikacijo oskrbe energetskih virov v luči ruske agresije na Ukrajino ter se ustrezno odzvati na energetsko draginjo. Sprejeta dogovora o splošnih pristopih predstavljata pot, da Unija doseganje zastavljenih ciljev pospeši, » je dejal minister Bojan Kumer in v razpravi izpostavil, da je za doseganje ciljev energetske učinkovitosti potrebno zagotoviti investicije ter pozval k oblikovanju pravil za državne pomoči tako, da bodo države lahko spodbujale podjetja k inovacijam. 
Dogovor o stališču Sveta o reviziji Direktive o učinkoviti rabi energije sicer predvideva več sprememb, ki bi omogočile doseganje posodobljenega cilja na področju energetske učinkovitosti do leta 2030, in sicer zmanjšanje primarne energije za 39 odstotkov ter končne energije za 36 odstotkov glede na projekcije iz 2007. Dogovor o stališču Sveta glede direktive o obnovljivih virih energije pa vključuje več sprememb, ki bi omogočile doseganje posodobljenega cilja, ki je doseči najmanj 40-odstotni delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije v Evropski uniji do leta 2030. Ministri so se strinjali, da se bodo pogajanja nadaljevala tudi o predlogih, ki jih je predstavila Evropska komisija v maju in so vezani na ambicije v obeh direktivah. 
Ministri so razpravljali tudi o stanju oskrbe z energijo v Evropski uniji v luči vojne v Ukrajini, predvsem na področju oskrbe s plinom. Minister Kumer je v svojem nastopu izpostavil pomen skupnih in koordiniranih ukrepov Unije ter solidarnostnih mehanizmov. Francosko predsedstvo pa je predstavilo še poročili o napredku pri pogajanjih glede uredbe o zmanjšanju emisij metana v energetskem sektorju in revizije direktive o energetski učinkovitosti stavb. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.