Omrežja

Nadgradnja informacijskega sistema Elektra Gorenjska

Z Elektra Gorenjska sporočajo, da se je zaradi nadgradnje informacijskega sistema čas izdaje soglasja za priključitev podaljšal. Predvidoma bodo vse zamude odpravljene v tekočem mesecu.

Nadgradnja informacijskega sistema Elektra Gorenjska

Nov informacijski sistem bo omogočil učinkovitejšo obravnavo posameznih primerov priključevanja na distribucijsko omrežje Elektro Gorenjska.  Prav zaradi obnove se je že v oktobru 2022 čas izdaje soglasja za priključitev podaljšal. Predividevajo, da bodo v novembru 2022 vse zamude odpravljene. Z novo informacijsko rešitvijo bodo lahko zagotavljali še bolj učinkovito podporo.

V letošnjem letu so sicer na Elektro Gorenjska uspešno zaključili prenovo sistema vodenja in zaščite v razdelilni transformatorski postaji Labore, prenovili so razdelilno postajo Naklo, ter zgradili novo razdelilno transformatorsko postajo Škofja Loka skupaj s stikališčem in z nadzorništvom. Na spodnji fotografiji je ujet utrinek slevnostne otvoritve. Aktivnosti potekajo tudi za izgradnjo 110-kilovoltne daljnovodne povezave med Visokim in Kamnikom.

Odprtje RTP Škofja Loka

V Gorenjskih elektrarnah sledijo cilju, da do leta 2023 dosežejo 6 megavatov  skupne moči na področju pridobivanja električne energije v sončnih elektrarnah. Tako so zgradili dve novi sončni elektrarni na strehah trgovskega centra Merkur v Mariboru in v Murski Soboti. Zeleno elektriko tako proizvajajo že v 18 sončnih elektrarnah. Gorenjske elektrarne imajo tudi devet lastnih električnih polnilnih postaj, upravljajo pa jih več kot 30. Kot strokovnjaki na tem področju namreč ponujajo občinam možnost upravljanja in vzdrževanja njihovih postaj, prav tako jih vključujejo v sistem Gremo na elektriko. Na posestvu Brdo so - spomnimo, predstavili tudi pilotni projekt e-kolesarnice z električnimi kolesi daljšega dometa.

Mare Bačnar
O avtorju