Energetika

Nagrajena inovacija družbe GEN

V ponedeljek 20. junija so na Gradu Rajhenburg podelili priznanja posavskim inovacijam za leto 2022.

Nagrajena inovacija družbe GEN

Svečani dogodek, tokrat že 19. po vrsti, je osvetlil izjemno delo v skupno desetih projektih inovatork in inovatorjev osrednje slovenske energetske regije. Sedemčlanska komisija za ocenjevanje inovacij pod vodstvom doc. dr. Tomaža Žagarja, ki je na razpis prijavljene inovacije ovrednotila z vidika odličnosti in učinka, je srebrno priznanje podelila ekipi sektorja proizvodnje GEN za pripravo pomožne aplikacije za daljinsko vodenje hidroelektrarn HESS.

Z aplikacijo dispečer sproti preračunava potrebne moči po posameznih elektrarnah in jih nato naloži v program za avtomatsko vodenje elektrarn – Prodplan. Z njeno uporabo se zmanjša količina odstopanj od voznih redov, kar ima neposreden vpliv na finančni rezultat proizvodnje in hkrati tudi na razbremenitev osebja, ki se lahko bolje posveti opravljanju vseh zadanih nalog. Aplikacijo so pripravili Bojan Urek, Rene Jeromel, Dejan Slovenc, Marko Klobčar in Matjaž Marjetič.

S srebrnim priznanjem sta bili nagrajeni še dve inovaciji, ustvarjeni v skupini GEN: stroj za dekontaminacijo in sušenje čelad, ki je inovacija Erika Komočarja iz NEK, in platforma za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil, ki jo je pripravila inovacijsko-razvojna ekipa Div-ee-ap družbe Gen-I.

Inovacije so odločilni dejavnik poslovnega uspeha, gospodarske rasti in konkurenčnosti, hkrati pa ključno orodje za dosego odpornosti družbe v času krize, je na dogodku poudaril predsednik Posavske gospodarske zbornice Danijel Levičar. S to sporočilnostjo je gospodarska zbornica osrednji promotor inovacij ter z njimi gospodarskega in širšega družbenega napredka. Inovatorkam in inovatorjem sta čestitala tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti in v. d. direktorja javne agencije Spirit Slovenija Rok Capl.

Vladimir Habjan
Vladimir Habjan
O avtorju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.