Hidro energija

Narava še naprej naklonjena proizvodnji hidroelektrarn

Hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči so aprila v prenosno omrežje oddale 474,5 milijona kilovatnih ur električne energije, v prvih štirih letošnjih mesecih pa skupno že milijardo 673,9 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za skoraj 46 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Narava še naprej naklonjena proizvodnji hidroelektrarn

Po lanskem izjemno ugodnem hidrološkem letu, prvi letošnji meseci kažejo na ponovitev, če ne celo preseganje lanskih proizvodnih rezultatov hidroelektrarn. Hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči so namreč v prvih štirih letošnjih mescih v prenosno omrežje oddale že milijardo 673,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 45,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za kar 51,6 odstotka nad prvotnimi bilančnimi napovedmi. Za dober odstotek nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji je bila tudi proizvodnja JE Krško, ki je ob enomesečni zaustavitvi zaradi rednega remonta in zamenjave goriva, v prvih štirih mesecih v prenosno omrežje prispevala že milijardo 517,1 milijona kilovatnih ur.  Nad prvotnimi bilančnimi napovedmi pa je bila tudi proizvodnja v Šoštanju, kjer so z oddanimi milijardo 45,9 milijona kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate presegli za 33,7 odstotka.
Iz vseh večjih domačih elektrarn smo tako v prvih štirih letošnjih mesecih uspeli zagotoviti 4 milijarde 294,8 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 6,4 odstotka več kot v lanskem enakem obdobju in tudi za 15,4 odstotka nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji.

Za pokritje vseh potreb smo 3 milijarde 408,4 milijona kilovatnih ur ali za 1,5 odstotka manj električne energije kot v enakem času lani morali zagotoviti iz sosednjih elektroenergetskih sistemov, v tujino pa je v prvih štirih letošnjih mesecih romalo 3 milijarde 676 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 10,5 odstotka več kot v tem času lani.
 

Brane Janjič
O avtorju