Hidro energija

NEK na obisku v HESS

Družbo HESS so obiskali kolegi iz Nuklearne elektrarne Krško. Ogledali so si največjo hidroelektrarno na spodnji Savi, HE Brežice.

NEK na obisku v HESS

HE Brežice je peta hidroelektrarna v verigi šestih HE na spodnji Savi z nazivno močjo 47,4 MW. Je pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 m3/s, s petimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 161 GWh. HE Brežice v slovenski elektroenergetski sistem prispeva dober odstotek trenutne letne proizvodnje električne energije v Sloveniji, nudi pa tudi možnost izvajanja sistemskih storitev. Elektrarna je trenutno lokalno upravljana s strani dežurnega operaterja.

Za uspešno sodelovanje in doseganje skupnih ciljev je pomembna izmenjava dobrih praks.  Vizija skupine GEN ponuja ključ do razogličenja slovenske elektroenergetike. Nizkoogljični viri (jedrska, hidro in sončna energija) prispevajo k uresničitvi cilja podnebne nevtralnosti, rezervne zmogljivosti (plin) pa zagotavljajo stabilnost elektroenergetskega sistema. Vizija 3 + 1 z nizkoogljično mešanico jedrske, hidro in sončne energije predstavlja ključ do trdnega, cenovno konkurenčnega in nizkoogljičnega elektroenergetskega sistema za Slovenijo in širšo regijo.

Skupina GEN že danes 99 odstotkov elektrike proizvaja iz nizkoogljičnih virov, z družbo GEN-I, pa z raznovrstno trajnostno in dostopno ponudbo nastopajo tudi na področju trgovanja z energijo. Investicijski projekti in načrtovano povečanje proizvodnih zmogljivosti bodo zagotovili dodatnih 10 TWh električne energije. Največji delež bo zagotovil projekt JEK2 (okoli 9 TWh), 1 TWh pa bodo prispevale sončne in hidroelektrarne. S tem bo Skupina GEN še dodatno stabilizirala slovenski elektroenergetski sistem ter slovenskim gospodinjstvom in industriji omogočila stabilno in varno oskrbo z električno energijo.

 

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.