Energetika

Neurje povzročalo škodo na omrežju Elektra Maribor

Zaradi poškodb omrežja je bilo dopoldne začasno brez električne energije več kot 10.000 uporabnikov, a so jo do 12. ure večinoma že dobili.
Neurje povzročalo škodo na omrežju Elektra Maribor
Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je zaradi posledic neurja z močnimi sunki vetra dopoldan prišlo do poškodb elektrodistribucijskega omrežja in posledično prekinitev dobave električne energije. Tako je bilo na območju Elektra Maribor ob 9:45 brez oskrbe z električno energijo nekaj več kot 10.000 uporabnikov, pri čemer so po zaslugi vzdrževalnih ekip večino uporabnikov znova priklopili že do 12. ure. Tako je bilo opoldne brez električne energije »le« še okoli 2.500 odjemalcev, pri čemer pa se ta številka hitro znižuje, saj so vse razpoložljive ekipe Elektra Maribor na terenu.
Najbolj so bila prizadeta območja razdelilno transformatorskih postaj Ruše, Dobrava in Lenart, Ptuj Breg, Radenci, Murska Sobota, Ljutomer, Ormož, Podvelka, Rače in Slovenska Bistrica. Največ odjemalcev pa je bilo brez napajanja na območju Slovenskih goric, predvsem v okolici Ljutomera. 
V Elektru Maribor sicer že nekaj časa opažajo, da se število in intenzivnost naravnih in drugih nesreč zaradi izrednih vremenskih razmer zelo povečuje, tako so imeli lani in predlanskem kar 27 dni z izrednimi vremenskimi razmerami, posledično pa narašča tudi škoda zaradi teh dogodkov. Po ocenah naj bi ta tako lani dosegla že milijon evrov. 
Zato ne preseneča, da družba sistematično povečuje robustnost srednje in nizkonapetostnega omrežja tudi s polaganjem podzemnih nizko in srednje napetostnih vodov ter izoliranjem nadzemnih daljnovodov, pri čemer je lani delež kabliranega in nadzemnega izoliranega srednje in nizkonapetostnega omrežja dosegel 71,5 odstotka.  Povečanje robustnosti je sicer tudi letos v ospredju investicijskih načrtov, pri čemer načrtujejo zgraditev ali obnovo več kot 270 kilometrov srednje in nizkonapetostnih vodov ter 86 transformatorskih postaj. Elektro Maribor naj bi sicer letos za vse naložbe namenil dobrih 31 milijonov evrov. 
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.