Omrežja

Novembra 3,9-odstotna rast odjema

Slovenski odjemalci so novembra iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 131,4 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 3,9 odstotka več kot isti mesec lani.

Novembra 3,9-odstotna rast odjema

Povpraševanje po električni energiji se je v primerjavi z lani tudi enajsti letošnji mesec povečevalo, pri čemer je bilo tokrat zaznati  precejšen skok porabe pri obeh poglavitnih spremljanih skupinah. Tako so neposredni odjemalci novembra iz prenosnega omrežja prevzeli 120,4 milijona kilovatnih ur in s tem lanske primerjalne rezultate presegli za 5,8 odstotka, distribucijska podjetja pa skupno 974,2 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 4,2 odstotka več kot novembra lani. Manjši od primerljivega lanskega je bil le odjem ČHE Avče, ki je za potrebe črpanja iz prenosnega omrežja prevzela 36,7 milijona kilovatnih ur in tako za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostala za 7,9 odstotka.

Drugače pa tudi primerjalni rezultati na letni ravni kažejo na letošnje večje povpraševanje po električni energiji, saj je bilo od začetka januarja do konca novembra iz prenosnega omrežja prevzetih 11 milijard 509,9 milijona kilovatnih ur oziroma za 2,8 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za odstotek in pol več kot je bilo sprva napovedano z letošnjo elektroenergetsko bilanco. Za pokritje vseh potreb smo v navedenem obdobju 7 milijard 595,8 milijona kilovatnih ur električne energije tudi uvozili, kar je bilo za 15,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V sosednje elektroenergetske sistema pa je bilo v tem času oddanih 7 milijard 969,9 milijona kilovatnih ur ali za 4,9 odstotka manj električne energije kot lani.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.