Energetika

Novo vodstvo Slovenskega nacionalnega komiteja WEC

Vodenje Slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega sveta je 22. marca prevzel predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon.

Novo vodstvo Slovenskega nacionalnega komiteja WEC

Dr. Ivan Šmon je na najvišjem mestu Slovenskega nacionalnega komiteja WEC nasledil dosedanjega predsednika dr. Franca Žlahtiča.  Kot je o dr. Ivanu Šmonu med drugim zapisano v  njegovem življenjepisu , je po študiju elektrotehnike začel z delom na Direktoratu za energijo v okviru takratnega Ministrstva za gospodarstvo, kjer je pokrival predvsem področje elektrike. Zatem je tri leta deloval pri sistemskem operaterju distribucijskega omrežja. Nato je bil tri leta zaposlen v družbi Elektro Gorenjska kot pomočnik predsednika uprave, lani pa ga je nadzorni svet družbe Elektro Gorenjska imenoval za predsednika uprave za štiriletno obdobje, in sicer od 15. junija 2018 do 14. junija 2022.  

SNK WEC deluje lokalno, regionalno in mednarodno  

Slovenski nacionalni komite Svetovnega energetskega sveta (SNK WEC) je bil ustanovljen 29. aprila 1992 in deluje v okviru Svetovnega energetskega sveta WEC (World Energy Council). Ta je bil ustanovljen leta 1923 v Londonu in je danes najvplivnejša nevladna in neprofitna organizacija, ki zastopa vse vrste energije ter proučuje, analizira in razpravlja o energetskih vprašanjih globalnega in regionalnega oziroma lokalnega pomena in na tej o snovi podaja mnenja, nasvete ter priporočila tako širši javnosti kot tistim, ki odločajo o energetskih zadevah.

Poslanstvo in cilji SNK WEC vključujejo proučevanje razvoja, pridobivanja, transporta in rabe vseh vrst energije, vpliva rabe energije na naravno in družbeno okolje ter vprašanja, povezana z delovanjem in organizacijo energetskega gospodarstva. Slovenski odbor WEC deluje preko svojih članov lokalno, regionalno in mednarodno kot civilna družba s ciljem izmenjave izkušenj in strokovnih informacij s področja energije in energetskega gospodarstva ter znanosti in razvoja.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.