Hidro energija

Obetaven začetek leta za hidroelektrarne

Januarja so hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči v omrežje oddale dobrih 420 GWh električne energije, kar je bilo za tretjino več kot januarja lani in za skoraj 59 odstotkov več od prvotnih bilančnih pričakovanj.

Obetaven začetek leta za hidroelektrarne

Za obratovalce hidroelektrarn se je leto 2024 začelo nad pričakovanji, saj so na vseh osrednjih vodotokih krepko presegli prvotne bilančne napovedi, in sicer na Dravi kar za 65,8 odstotka, na Soči za 58,4 odstotka in na Savi za 45,4 odstotka. Boljša od januarske lanske je bila tudi dejanska proizvodnja, in sicer so hidroelektrarne na Dravi, ki so naš največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, z oddanimi 233,8 GWh lanske primerjane rezultate presegle za dobrih 66 odstotkov. Soške elektrarne so k januarski hidroproizvodnji prispevale 76 GWh ali za 11 odstotkov več kot lani, hidroelektrarne na zgornji in spodnji Savi pa 110,5 GWh, kar je bilo za 4,3 odstotka več kot januarja lani.

Z dobrimi proizvodnimi rezultati v prvem letošnjem mesecu se lahko pohvalijo tudi v Nuklearni elektrarni Krško, kjer so z oddanimi 519,4 GWh bilančne napovedi presegli za 1,2 odstotka. Za 4,1 odstotka nad prvotnimi napovedmi pa je bila tudi proizvodnja v drugih termoobjektih, ki so skupaj januarja zagotovili 316,6 GWh električne energije in lanske primerjalne rezultate presegli za dobrih 49 odstotkov. Januarja je bilo tako iz domačih elektrarn v prenosno omrežje oddanih kar 1.256,3 GWh električne energije ali za petino več kot januarja lani in tudi za 16 odstotkov več kot je bilo sprva napovedano z elektroenergetsko bilanco. Prvi letošnji mesec smo za pokritje vseh potreb sicer 902,4 GWh električne energije tudi uvoziti (za 6,4 odstotka manj kot januarja lani), v sosednje elektroenergetske sisteme pa je januarja romalo 973,6 GWh (za 12,4 odstotka več kot lani). 
 

Brane Janjič
O avtorju