Energetika

Objavili razpis za plinsko-parno enoto v TE-TOL

Energetika Ljubljana je pred kratkim objavila  razpis za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.
Objavili razpis za plinsko-parno enoto v TE-TOL

Kot so sporočili iz Energetike Ljubljana, so objavili javni razpis po postopku konkurenčnega dialoga za pridobitev ponudb glavne tehnološke opreme za  izgradnjo plinsko-parne enote, ki bo nadomestila dva premogovna bloka v enoti TE-TOL in s tem omogočila, da se večina premoga z letom 2021 umakne iz Ljubljane. Rok za oddajo prijav je 24. november 2017, zaključek postopkov v okviru tega razpisa pa je predviden do konca avgusta 2018. 

V prvem delu javnega naročila »Dobava in postavitev dveh plinskih turboagregatov in dveh parnih utilizatorjev za plinsko-parno enoto Toplarna Ljubljana – LOT 1« bo Energetika Ljubljana izvedla fazo kvalifikacije za izbor usposobljenih potencialnih izvajalcev, ki bodo izpolnjevali pogoje in zahteve iz razpisne dokumentacije. Cilj je izbrati dobavitelja za glavni sklop tehnološke opreme, ki ga sestavljata dve plinski turbini z utilizatorji in pripadajočo opremo, razreda električne moči cca 2 x 50 megavatov.

 Uporaba premoga se bo zmanjšala za 70 odstotkov 

Plinsko-parna enota (PPE-TOL), katere celotna vrednost je ocenjena na 128 milijonov evrov, bo nadomestila dva najstarejša od sicer treh premogovnih blokov v enoti TE-TOL. Premogovni blok 3, ki je bil leta 2008 predelan z namenom sokurjenja premoga in lesnih sekancev (Energetika Ljubljana je največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji) bo ostal v obratovanju ter zagotavljal možnost uporabe različnih primarnih goriv in obnovljivih virov energije v enoti TE-TOL. Kot so še napovedali v Energetiki Ljubljana, se bo  uporaba premoga v Ljubljani tako z letom 2021 zmanjšala za dobrih 70 odstotkov.

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.