Jedrska energija

Obletnica izvedbe prve nadzorovane verižne reakcije

Omenjeni dogodek je bil mejnik za začetek izrabe jedrske energije, ki danes zagotavlja pokrivanje desetino potreb po električni energiji na svetu.

Obletnica izvedbe prve nadzorovane verižne reakcije
Raziskovalni reaktor TRIGA

Danes mineva 80 let od prve kontrolirane verižne reakcije v reaktorju Chicago Pile-1 (CP-1). Poskus so izvedli raziskovalci univerze v Chicagu pod vodstvom Nobelovega nagrajenca Enrica Fermija. CP-1, jedrski reaktor v katerem je prvič potekala kontrolirana verižna reakcija na svetu, je bil več metrov velika struktura sestavljena iz opek čistega grafita in jedrskega goriva v obliki naravnega kovinskega urana. CP-1 je stal v prostoru zaprtega igrišča za skvoš, ki se je nahajal pod tribunami univerzitetnega atletskega štadiona. Reaktor CP-1 je bil pomemben mejnik v prizadevanjih za odkritje zanesljivega, trajnega vira energije, ki ni odvisen od vremenskih razmer niti od fosilnih virov energije. Človeštvo je takrat naredilo zelo pomemben korak v razvoju znanosti in tehnologije, s katero danes proizvaja že desetino električne energije na vsem svetu in to z zelo majhnimi izpusti toplogrednih plinov. Z električno energijo iz jedrske elektrarne Krško pa pokrivamo med eno tretjino in eno četrtino vse porabe v Sloveniji, kar je približno toliko kot iz vseh drugih obnovljivih virov energije skupaj. V Sloveniji jedrska energija zagotavlja približno polovico vse nizkoogljično proizvedene električne energije.

Nadzorovano verižno jedrsko reakcijo pri nas koristno uporabljamo tudi v raziskavah, razvoju in medicini. Dva jedrska reaktorja v Sloveniji sta raziskovalni reaktor TRIGA s 250 kW toplotne moči obratuje na Institut Jožef Stefan v Brinju pri Ljubljani.in srce jedrske elektrarne Krško pa predstavlja jedrski reaktor proizvajalca Westinghouse z močjo 2000 MW toplotne moči (kar je 2 milijona kW toplotne moči). (bj)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju