Energetika

Observatorij EU za stavbni fond deležen obsežne nadgradnje

Glavni cilj Observatorija EU za stavbni fond je zagotoviti pregledne in zanesljive informacije in podatke o stavbnem fondu EU. To podpira spremljanje trenutnih energetskih politik in ukrepov EU, kar bo prispevalo k oblikovanju prihodnjih politik.

Observatorij EU za stavbni fond deležen obsežne nadgradnje

Evropska komisija je uvedla novo različico Observatorija EU za stavbni fond, kar je najobsežnejša nadgradnja od njegove vzpostavitve leta 2016. Ta ponuja izboljšan uporabniški vmesnik in boljšo dostopnost podatkov. S posodobitvijo lahko observatorij kot odprtokodna spletna platforma o energetski učinkovitosti stavb v EU postane osrednje podatkovno središče za evropski stavbni fond.

Glavne izboljšave vključujejo povečan nabor podatkov z dodatnimi indikatorji in višjo stopnjo podrobnosti ter nov uporabniški vmesnik, ki ponuja napredno uporabniško izkušnjo. Zahvaljujoč tem spremembam lahko uporabniki prilagodijo tudi vizualizacije podatkov in primerjajo različne nize podatkov, kar omogoča več kombinacij med razpoložljivimi indikatorji.
V razširjen nabor podatkov so vključene tudi informacije o zasedenosti stavb, vrsti najema in socialnih vidikih, povezanih z energetsko revščino.

Observatorij EU za stavbni fond je strukturiran iz dveh glavnih delov, od katerih vsak ustreza različnim potrebam uporabnikov: baze podatkov in podatkovnih listov. Baza vsebuje celoten nabor zbranih indikatorjev. Namenjena je usposobljenim uporabnikom podatkov in ponuja nabore podatkov za temo, leto, državo ali za celotno EU. Podatke je mogoče vizualizirati in v nekaterih primerih prenesti v več oblikah, kot so tabele, grafi ali zemljevidi.
Informativni listi držav nudijo grafični pregled stavbnega fonda, porabe energije in emisij, družbenih vidikov in porabe energije v gospodinjstvih. Informativne liste je mogoče prenesti za vsako državo EU ali za celotno EU.
Na spletni strani observatorija je na voljo uporabniški priročnik, ki vsebuje navodila za uporabo orodja in dostop do podatkov.
 

Polona Bahun
O avtorju