Omrežja

Odjem električne energije tudi marca navzgor

Odjemalci v Sloveniji so marca iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 147,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,7 odstotka več kot leto prej.

Odjem električne energije tudi marca navzgor

Povečano povpraševanje po električni energiji je sicer zaznati že od začetka leta, pri čemer je rast še posebej opazna pri distribucijskih podjetjih. Ta so tretji letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzela 993.2 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,8 odstotka več kot isti mesec lani in tudi za 5,4 odstotka več od prvotnih bilančnih napovedi. Marca so lanske primerjalne rezultate tokrat za 1,3 odstotka presegli tudi neposredni odjemalci, ki so še vedno za bilančnimi napovedmi zaostali za dobrih 17 odstotkov. Višji od primerljivega lanskega je bil tudi odjem ČHE Avče za potrebe črpanja, ki je marca prevzela 28,2 milijona kilovatnih ur in s tem lanske rezultate presegla za 11,9 odstotka, pri čemer pa so bile prvotne napovedi še za dobrih 9 odstotkov višje.
In kaj kažejo rezultati za prvo četrtletje? V prvih treh letošnjih mesecih so odjemalci iz prenosnega omrežja skupno prevzeli že 3 milijarde 421,8 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,5 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Od tega je odjem distribucijskih podjetij znašal 2 milijardi 983,4 milijona kilovatnih ur (4,3-odstotna rast), odjem neposrednih odjemalcev pa 340,9 milijona kilovatnih ur (za 3,1 odstotka manj kot v enakem času lani). ČHE Avče pa je v prvih treh letošnjih mesecih za potrebe črpanja iz prenosnega omrežja prevzela 97,5 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 2,1 milijona oziroma za 2,2 odstotka več kot lani. Za pokritje vseh potreb smo morali 2 milijardi 379,6 milijona kilovatnih ur električne energije tudi uvoziti (15,3-odstotna rast), v sosednje elektroenergetske sisteme pa je bilo v istem obdobju oddanih 2 milijardi 46,6  milijona kilovatnih ur (za 13,5 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju).
 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.