Energetika

Oktober radodaren z vodo

Iz hidroelektrarn je bilo oktobra v prenosno omrežje oddano 456,8 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 36,5 odstotka več kot lani.
Oktober radodaren z vodo
Potem, ko letošnje leto ni bilo najbolj naklonjeno proizvodnji hidroelektrarn je obratovalce na Dravi, Savi in Soči prijetno presenetil vodnati oktober, saj so hidrološke razmere omogočile proizvodnjo v višini 456,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo kar za 122,2 milijona kilovatnih ur ali 36,5 odstotka več kot oktobra lani. Boljše proizvodne rezultate od primerljivih lanskih so zaznali na vseh porečjih, dejansko dosežena proizvodnja pa je bila tudi za 38 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji. Ne glede na »bogati« oktober pa rezultati na letni ravni še zdaleč ne dosegajo lanskih, sicer rekordnih številk. Tako je bilo od začetka leta do konca oktobra iz vseh slovenskih hidroelektrarn v prenosno omrežje oddanih  3 milijarde 250,3 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma le slabih 70 odstotkov lanskih količin.
Drugače pa so vse proizvodne enote v prvih desetih mesecih letos skupno uspele zagotoviti 10 milijard 782,8 milijona kilovatnih ur električne energije in so tako za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostale za 15,5 odstotka. Delež termoelektrarn je pri tem znašal 3 milijarde 104,6 milijona kilovatnih ur, nuklearna elektrarna Krško pa je v tem času prispevala 4 milijarde 345,1 milijona kilovatnih ur. (bj)
Brane Janjič
O avtorju