Omrežja

Oktobrski odjem elektrike presegel lanskega

Odjemalci v Sloveniji  so deseti letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzeli za 4,1 odstotka več električne energije kot isti mesec lani.

Oktobrski odjem elektrike presegel lanskega

Potem, ko smo bili avgusta in septembra priča nekoliko manjšemu povpraševanju po električni energiji v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, je povpraševanje oktobra spet poskočilo. Tako je bilo iz prenosnega omrežja deseti letošnji mesec prevzetih milijardo 96,7 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 4,1 odstotka več kot oktobra lani in tudi za 5,3 odstotka nad prvotnimi bilančnimi napovedmi. 

Povpraševanje se je povečalo pri obeh osrednjih spremljanih skupinah, pri čemer so distribucijska podjetja oktobra iz prenosnega omrežja prevzela 926,6 milijona kilovatnih ur oziroma za 3,8 odstotka več kot lani, odjem neposrednih odjemalcev pa je dosegel 135,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 9,2 odstotka več kot isti mesec lani. Nekoliko manjši od lanskega je bil le odjem črpalne elektrarne Avče, ki je oktobra za potrebe črpanja prevzela 34,3 milijona kilovatnih ur in tako za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostala za 5,4 odstotka.

In kaj kažejo podatki na letni ravni? V primerjavi s prvimi desetimi meseci lani se je letos odjem električne energije iz prenosnega omrežja v enakem obdobju povečal za  2,7 odstotka in je znašal 10 milijard 378,6 milijona kilovatnih ur. Od tega so distribucijska podjetja prevzela 8 milijard 857,1 milijona kilovatnih ur (4-odstotna rast), neposredni odjemalci milijardo 210,8 milijona kilovatnih ur (5-odstotno zmanjšanje) in ČHE Avče 310,7 milijona kilovatnih ur (za pol odstotka manj kot lani). Za izravnavo vseh potreb smo v prvih desetih letošnjih mesecih 6 milijard 949,9 milijona kilovatnih ur električne energije uvozili (15,9-odstotna rast), v sosednje elektroenergetske sisteme pa oddali 7 milijard 325,2 milijona kilovatnih ur (4-odstotno zmanjšanje).

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.