Energetika

Orkanski veter povzročal težave pri oskrbi z električno energijo

Orkanski veter, ki je na v sunkih pihal tudi več kot 100 km/h, je povzročil številne okvare na distribucijskem omrežju Elektro Gorenjska.
Orkanski veter povzročal težave pri oskrbi z električno energijo

Prvi izpadi električne energije so se začeli že v petek dopoldan na območju Žirovnice, kjer je podrto drevo poškodovalo daljnovod. Do večje okvare je nekoliko kasneje prav tako zaradi podrtih dreves, ki so popolnoma uničila štiri stojna mesta in šest poškodovala, prišlo na daljnovodu v Tenetišah.

V popoldanskih urah so delavci Elektra Gorenjska zaradi podrtega drevesa, ki je pretrgal vodnike na DV Mlaka, posredovali na TP Hudo.

Zvečer je bilo najhuje v Železnikih, kjer je veter povzročil večje okvare na sedmih lokacijah ter med drugim povzročil tudi zlom dveh drogov in vodnikov na petih stojnih mestih. Zaradi podrtih dreves in pretrganih vodnikov je brez električne energije v petek zvečer ostalo 300 odjemalcev na relaciji Davče - Soriška Planina - Podlonek.

V soboto do 16. ure so delavci Elektro Gorenjska uspešno odpravili vse poškodbe na DV Tenetiše in delno sanirali nizkonapetostno omrežje na območju Železnikov.

Na vpoklic so se kljub izrednim razmeram takoj odzvale vse ekipe Elektra Gorenjska, zaradi obsežnejših okvar pa so pri njihovi odpravi sodelovali tudi zunanji podizvajalci. Zaradi premočnih sunkov vetra so bili dostopi do poškodovanih mest onemogočeni, zato so vse ekipe na terenu z odpravljanjem okvar začele takoj, ko je vreme to dopuščalo.

Vse ekipe Elektro Gorenjska so pokazale izredno usposobljenost in hitro odzivnost, saj je bila v soboto do 12. ure zagotovljena električna energija vsem odjemalcem Elektro Gorenjska. Zaradi večjega števila okvar bodo za celotno sanacijo potrebna še dodatna dela, ki bodo potekala predvidoma do konca tedna. Kolikšna je materialna škoda, pa zaenkrat še ni znano. (pb)

Polona Bahun
O avtorju