Energetika

Oskrba z elektriko na Primorskem trenutno kritična

Trenutno je brez napajanja na celotnem območju Elektra Primorska 236 TP oziroma 10.445 odjemalcev električne energije.  
Oskrba z elektriko na Primorskem trenutno kritična

Iz distribucijske družbe Elektro Primorska, od koder so danes javnosti posredovali več sporočil o stanju v njihovem omrežju, so ob 13.30 sporočili, da je zaradi obilnega sneženja in predvsem žleda na postojnskem in pivškem območju (DE Sežana) še vedno veliko težav z dobavo električne energije odjemalcem.

Nekaj nevšečnosti je povzročilo vreme tudi na tolminskem in kobariškem območju (DE Tolmin). Žled je povzročil izpade tudi na daljnovodu Čepovan, ki se napaja iz RP Grgar.

Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je trenutno še vedno več daljnovodov brez električne energije. Pričakujejo, da se bo tako stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah.  

Ekipe skušajo zagotoviti izredno napajanje  

Velik del okvar je na območju Pivke proti Postojni ter med Razdrtim in Senožečami. Z možnimi prenapajanji in omejevanji porabe skušajo čim več odjemalcem zagotoviti  izredno napajanje, kolikor je mogoče.  

V okvari je 110 kV daljnovod Pivka - Postojna (pretrgani vodniki) in posamezni 20 kV napajalni daljnovodi, kjer so zaradi zmrzali porušeni tudi betonski drogovi.  

Kot že rečeno, je trenutno brez napajanja na celotnem območju Elektra Primorska 236 TP oziroma 10.445 odjemalcev električne energije.  

Pri odpravi okvar na prizadetih območjih skupno sodeluje okoli 100 delavcev EP. Sežanskim ekipam so na pomoč priskočile tudi ekipe iz tolminske, koprske in novogoriške distribucijske enote. Delo in dostop do posameznih območij okvar sta močno ovirana zaradi poledice in snega.

Nekaj izpadov napajanja je tudi na območju Tolmina  in Kobarida, natančneje v baški grapi in na daljnovodu Tolmin - vasi.  

Podrobneje o kritičnih momentih v omrežju EP  

Na goriškem območju je prekinjen del daljnovoda iz RP Grgar DV Čepovan. Okvare na DV Doblar iz RP Kanal so že odpravili.  

Na postojnskem območju iz RTP Postojna so vsi  napajalni izvodi  (DV Strmica, DV Hrenovice, DV Prestranek, DV Razdrto, KB Stolpnice, KB Industrijska cona 1, KB Industrijska cona 2, KB Kazar, KB Avtocesta in KB Postojna 20/10kV) brez električne energije. Vzrok je izpad rezervnega napajalnega DV 20 kV Pivka Postojna. Skupaj je brez napajanja 146 TP oziroma 6.909 odjemalcev (RTP Postojna).  

Iz RTP Pivka so v okvari izvodi DV Pivka, DV Knežak in DV  Košana. Brez napajanja je 54 TP oziroma 2.581 odjemalcev.  

V RTP Kobarid je v okvari DV Tolmin vasi. Brez napajanja je 18 TP oziroma 480 odjemalcev.  

V RTP Tolmin so okvare na  izvodu DV Zarakovec. Brez napajanja je 13 TP oziroma 365 odjemalcev. Okvare na DV Trebuša iz RTP Tolmin so že odpravili.  

Poleg omenjenih prekinitev je bilo tudi veliko kratkotrajnih prekinitev zaradi prehodnih okvar, so še sporočili iz družbe Elektro Primorska. (mj)