Energetika

OZS pozvala k sprejetju ukrepov za reševanje energetske draginje za vsa podjetja

Že sprejeti in načrtovani ukrepi zajemajo le gospodinjstva in male poslovne odjemalce, ne koristijo pa malim in srednjim podjetjem.

OZS pozvala k sprejetju ukrepov za reševanje energetske draginje za vsa podjetja

V obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so opozorili, da so njihovi člani tudi mala in srednja podjetja iz vseh branž, ki ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo kot mali poslovni odjemalec po Zakonu o oskrbi z električno energijo, hkrati pa so razvojna in storitvena ter predstavljajo steber razvoja in stabilnosti gospodarstva v Sloveniji.

Predsednik OZS Blaž Cvar je ob tem poudaril, da že sprejeti in načrtovani ukrepi zajemajo zgolj gospodinjstva in male poslovne odjemalce, ne koristijo p malim in srednjim podjetjem, ki so tudi člani zbornice. To je ponazoril s primerom lesarskega podjetja, ki ima samo za en štiristranski skobeljni stroj priključno moč 65 kW. Prav tako priključno moč 43 kW, ki je postavljena kot meja med malimi in velikimi poslovnimi odjemalci, presegajo vsi gostinci, ki imajo v svoji ponudbi hrano, kovinarji, mesarji zaradi hladilnih naprav, peki in še marsikateri drugi subjekti.

Zato v OZS pristojne pozivajo, da naj ukrepi zajamejo čim širše število podjetij, vsaj za čas kriznih razmer, za katere upajo, da ne bodo trajale dolgo, saj podjetja spravljajo v stisko. Marsikatero podjetje si ne bo moglo privoščiti tako velikega dviga stroška za porabo električne energije v letu 2023, kot se napoveduje, so še poudarili.
Po drugi strani pa v OZS še opozarjajo, da podjetja niti ne morejo dobiti novih ponudb za dobavo električne energije in podpisati novih pogodb zaradi nepredvidljive situacije in zaradi neodzivnosti dobaviteljev. Veliko podjetij se zateka tudi k alternativnim virom energije, vendar so tudi tu postopki dolgotrajni. Tako, denimo mnoga podjetja, ki dobavljajo sončne elektrarne, nimajo razpoložljivih kapacitet za izpolnitev naročil vse do konca 2023.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.