e-mobilnost

Petrolove ultra hitre polnilnice tudi za e-avtobuse

Električna vozila postajajo vsakdanjik na naših cestah, pa naj gre za avtomobile ali pa težka vozila, kot so avtobusi in tovorna vozila. Trendom se prilagaja tudi polnilna infrastruktura in minuli teden so na v polnilnem parku z ultra hitrimi polnilnicami na Petrolovem prodajnem mestu Barje – sever že polnili prva dva e-avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa.

Petrolove ultra hitre polnilnice tudi za e-avtobuse

Uspešno testno polnjenje dveh električnih avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa na Petrolovi ultra hitri polnilnici postajališča Barje – sever je pomemben korak v razvoju e-mobilnosti v segmentu težkih vozil. Iz družbe Petrol sporočajo, da so v ponedeljek, 20. maja 2024, na Petrolovem prodajnem mestu Barje – sever testno polnili dva električna avtobusa znamk BYD in Mercedes. Na tem prodajnem mestu se nahaja polnilni park z ultra hitrimi polnilnicami, e-avtobusa pa so polnili na polnilnicah z močjo 300 oz. 350 kW nazivne moči.

V Skupini Petrol načrtujejo vzpostavitev polnilne infrastrukture za vse vrste vozil, tudi za težka vozila. Del teh prizadevanj je tudi sodelovanje pri evropskem projektu čezmejnega električnega polnjenja (CROSS-E), kjer so bili skupaj z Allego, Emobility Solutions in GreenWay izbrani za vzpostavitev polnilne infrastrukture za električna vozila po koridorjih TEN-T. Konzorcij štirih podjetij bo tako na skupno 238 lokacijah postavil 911 visokozmogljivih polnilnih mest (150 kW in 350 kW), primernih tako za lahka kot težka električna vozila. S tem naj bi izboljšali povezljivost z zahodno Evropo, vzpostavili prve koridorje za e-tovornjake ter zmanjšali čakalne dobe na najbolj obremenjenih lokacijah za polnjenje e-vozil.

 

Katarina Prelesnik
O avtorju