Jedrska energija

Pirc Musar poziva k podrobnemu, poštenemu in nepristranskemu obveščanju o gradnji JEK2, GEN že začenja terenske predstavitve projekta

Novembra bomo Slovenci glasovali na posvetovalnem referendumu o izgradnji JEK2. Ob številnih razpravah o gradnji se je včeraj oglasila tudi predsednica države, Nataša Pirc Musar, ki meni, da državljanke in državljani premalo vemo o projektu. Pri GEN energiji medtem že v prihodnjem tednu začenjajo s terenskimi predstavitvami projekta, ki jih bodo izvajali po vsej Sloveniji.

Pirc Musar poziva k podrobnemu, poštenemu in nepristranskemu obveščanju o gradnji JEK2, GEN že začenja terenske predstavitve projekta

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je včeraj v video nagovoru pozvala k podrobnemu, poštenemu in nepristranskemu obveščanju o gradnji JEK2. poudarila je, da je podpornica jedrske energije, da podpira namero poslank in poslancev za sprejem resolucije o miroljubni rabi jedrske energije in da prav tako podpira načelni referendum o opredelitvi glede jedrske prihodnosti države in posebej o izgradnji nove jedrske elektrarne. Vendar opozarja, da gre za daleč največjo investicijo v zgodovini Slovenije in meni, da državljanke in državljani o njej vemo premalo.

Politiki je zato zastavila pet vprašanj, na katera mora javnost dobiti odgovore. Prvo se nanaša na vprašanje, o drugem, odločilnem referendumu o konkretni investiciji, ki da si ga politika ne želi. Drugo se nanaša na to, kdo bo financiral izgradnjo JEK2, tretje na ceno električne energije v Sloveniji, četrto na vizijo energetske preskrbe v državi oziroma energetsko alternativo JEK2. Peto pa se nanaša na reševanje vprašanja radioaktivnih odpadkov iz obstoječe jedrske elektrarne.

Predsednica je zato politiki in javnosti podala tri predloge, za katere verjame, da »bodo razpravo o energetski prihodnosti Slovenije in vlogi jedrske energije naredili vključujočo, odprto, pošteno, iskreno in transparentno.« Najprej naj bi Državni zbor dodelal besedilo resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije z opredeljenimi obveznostmi vlade, drugi predlog se nanaša na spremembo referendumskega vprašanja v obliko, kot jo predlagajo Mladi za podnebno pravičnost, tretji pa na najširšo, vključujočo in demokratično razpravo o energetski prihodnosti Slovenije in v okviru te o morebitni izgradnji nove jedrske elektrarne.

Video nagovor predsednice Republike Slovenije je na voljo na TEJ POVEZAVI.

Nosilec projekta JEK2 je sicer GEN energija, kjer si prav tako prizadevajo, da bi javnost kar najbolje obveščali in seznanjali s projektom, zato so komunikacijske aktivnosti intenzivirali na vseh ravneh. Želijo si namreč  zagotoviti čim bolj celovite in objektivne predstavitve vseh temeljnih vidikov naložbe do napovedanega referenduma.

Kot sporočajo iz družbe, je v zaključnih pripravah interaktivna, z zanesljivimi in preverljivimi strokovnimi dejstvi podprta terenska predstavitev projekta JEK2,  s katero bodo v prihodnjih mesecih obiskali kraje po vsej Sloveniji.

Prvo predstavitev bodo izvedli v Krškem, prihodnji četrtek, 23. maja, v Informacijskem središču GEN. Z načrtovanim odprtjem projektno-informacijske pisarne pa želijo prebivalcem zagotoviti odgovore na različna vprašanja v zvezi z umeščanjem nove jedrske elektrarne v prostor.

Katarina Prelesnik
O avtorju