Energetika

Podeljene nagrade prof. dr. Bedjaniča

Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so konec minulega tedna podelili nagrade prof. dr. Vratislava Bedjaniča.
Podeljene nagrade prof. dr. Bedjaniča

V okviru letošnje že 42. tradicionalne prireditve so bile ugledne Bedjaničeve nagrade podeljene štirim nagrajencem. Dva prihajata z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI UM), dva pa z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko (FE UL).  

Nagrade prof. dr. Vratislava Bedjaniča so letos za raziskovanje na področju elektroenergetike prejeli naslednji nagrajenci (foto Janko Rath): Klemen Drobnič, FE UL (doktorska disertacija: Detekcija zloma rotorskih palic v asinhronskem motorju); Marjan Stegne, FERI UM (magistrsko delo: Razpoznavanje delnih praznitev v dielektrikih s pomočjo Weibullove porazdelitve); Jernej Černelič, FERI UM (diplomsko delo: Laboratorijski prototip statičnega kompenzatorja) ter Gorazd Bone, FE UL (diplomsko delo: Teoretične osnove simuliranja elektroenergetskega sistema v realnem času).

Pobudnik podeljevanja nagrad prof. dr. Vratislava Bedjaniča je zaslužni prof. dr. Anton Ogorelec. Leta 2009 je sponzorstvo nagrade prevzelo Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRE-CIRED. V več kot štiridesetih  letih so Bedjaničeve nagrade  pridobile ugledno prepoznavnost, ki je tesno povezana z imeni Iskre ter Univerze v Ljubljani in Mariboru. Izsledki raziskav so že vrsto let zelo uporabni tako v elektroenergetiki kot v elektroindustriji. (mj)