Jedrska energija

Poročilo o jedrski energiji v letu 2022: proizvodnja šesto leto zapored presegla 2500 TWh

Jedrski reaktorji so lani v svetu že šesto leto zapored proizvedli več kot 2500 TWh električne energije, kar znaša četrtino svetovne proizvodnje čiste elektrike, pišejo v poročilu World Nuclear Performance Report za leto 2022. Več čiste energije proizvedejo le še hidroelektrarne. Kljub temu je bila lanska proizvodnja dobrih 100 TWh manjša kot v letu 2021.

Poročilo o jedrski energiji v letu 2022: proizvodnja šesto leto zapored presegla 2500 TWh

Proizvodnja svetovnih jedrskih reaktorjev je leta 2022 znašala 2545 TWh električne energije in je bila 108 TWh nižja od proizvodnje leta 2021. Medtem ko so v Aziji beležili rast, pa je proizvodnja v Evropi nekoliko upadla.

Evropo je leta 2022 zajela energetska kriza, ki je bila posledica širših geopolitičnih razmer. To se je odražalo tudi na jedrski proizvodnji. V poročilu World Nuclear Performance Report, ki ga je izdalo svetovno jedrsko združenje World Nuclear Association, ugotavljajo, da so v Evropi na zmanjšano proizvodnjo električne energije najbolj vplivali trije dejavniki: popravila in drugi izpadi francoskih reaktorjev, zaprtje treh nemških nukleark in vojna v Ukrajini, zaradi katere se je ustavila jedrska elektrarna v Zaporožju. Evropska proizvodnja je bila v letu 2022 zato 134 TWh manjša od proizvodnje v letu 2021.

Azijska proizvodnja je na drugi strani leta 2022 zrasla za 37 TWh v primerjavi z letom poprej. V zadnjem desetletju so v Aziji več kot podvojili svoje jedrske zmogljivosti, ki so medtem že presegle evropske. Ob načrtovani nadaljnji širitvi jedrskih reaktorjev v Aziji je pričakovati nadaljevanje trenda rasti tudi na področju proizvodnje električne energije.

Leta 2022 so na omrežje prvič priključili dva nova jedrska reaktorja na Kitajskem, po enega pa na Finskem, v Pakistanu, Južni Koreji in v Združenih Arabskih Emiratih. Gradnja novih reaktorjev je v povprečju trajala 89 mesecev – najdlje, kar 199 mesecev, so gradili finski Olkiluoto 3, najhitreje pa pakistanski Karachi 3, ki je bil zgrajen v pičlih 69 mesecih.

Lani so gradnjo petih novih reaktorjev začeli na Kitajskem, dveh v Egiptu in enega v Turčiji. Kar 60 reaktorjev je bilo po vsem svetu še v gradnji, največ (20) na Kitajskem. Lani so v svetu zaprli pet reaktorjev – tri Hinkley Pointove v Združenem kraljestvu ter po enega v ZDA in Belgiji. Načrtovano zaprtje še zadnjih treh nemških reaktorjev pa so prestavili in jih dokončno zaprli letos aprila.

  

Katarina Prelesnik
O avtorju