Jedrska energija

Poslanci odločno podprli resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije ter posvetovalni referendum o JEK2

Državni zbor je potrdil razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo ter resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije.

Poslanci odločno podprli resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije ter posvetovalni referendum o JEK2

Poslanke in poslanci Državnega zbora so na današnji seji potrdili predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo. Od navzočih 79 poslancev in poslank je za razpis referenduma glasovalo 71, proti jih je bilo šest: poslanci Levice ter poslanca Mojca Šetinc Pašek in Miroslav Gregorič.

Državljanke in državljani se bomo tako na novembrskem posvetovalnem referendumu odločali o vprašanju, ki se glasi: »Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v Resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?«

Kot so zapisali predlagatelji, se bo Slovenija čez dobro desetletje spoprijela z izzivom zmanjšane energetske samooskrbe, saj se bo zaprla Termoelektrarna Šoštanj, hkrati pa se bo tudi Nuklearna elektrarna Krško bližala 60-letnici obratovanja in se bo morda morala ugasniti, če ne bo dovoljenja za ponovno podaljšanje obratovanja. Prav tako naj bi do leta 2050 povsem razogljičili energetiko.

Predlagatelji še opozarjajo, da JEK2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne države, ki nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Z referendumom pa bodo pridobili tudi mnenje državljank in državljanov o tem vprašanju.

Poslanke in poslanci so izjemno široko podporo namenili tudi resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije »Jedrska energija za prihodnost Slovenije«. Od 78 navzočih poslank in poslancev Državnega zbora je za resolucijo glasovalo 70 poslancev, proti jih je bilo osem.

Kot je zapisano v resoluciji, »Republika Slovenija podpira trajnostno, varno, miroljubno in odgovorno izkoriščanje jedrske energije, z vključevanjem pristojnih deležnikov v proces odločanja, resolucija pa daje usmeritve za oblikovanje in izvedbo politike na tem področju.«

Katarina Prelesnik
O avtorju