Jedrska energija

Posvetovalni referendum o JEK2 predvidoma že novembra

Referendum o JEK2 bi lahko izvedli že v letošnjem letu, saj so poslanske skupine Svoboda, SDS, SD in NSi danes v postopek DZ vložile predlog za posvetovalni referendum, ki bi skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z elektriko.

Posvetovalni referendum o JEK2 predvidoma že novembra

Poslanske skupine Svoboda, SDS, SD in NSi ter poslanca manjšin so danes v Državni zbor vložili predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke. Pred tem je skladno z dogovorom poslanska skupina SDS umaknila svoj predlog za referendum, ki ga je vložila sredi januarja, predlogu pa se ni pridružila poslanska skupina Levice.

O predlogu danes odloča odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, ki ga vodi Nataša Avšič Bogovič, ki je ob tem v izjavi za medije izpostavila politično enotnost odločanja: " Ocenjujemo, da gre za projekt celotne države in več generacij in tukaj ni prostora za leve in desne.«

Referendum bi tako lahko izvedli v drugi polovici novembra letošnjega leta.

Politika (skoraj) enotna

Politične stranke so pri vprašanju JEK2 izkazale presenetljivo enotnost: SDS je svoj prejšnji predlog za izvedbo referenduma umaknila in podprla skupni usklajeni predlog. Edina stranka, ki predloga ni podprla, je Levica, kjer si želijo konkretne informacije o projektu, kot so moč, cena gradnje in cena elektrike. To pa bo znano šele pred končno investicijsko odločitvijo, ko naj bi se ponovno izvedel referendum.

Iz kabineta predsednika vlade so ob podani pobudi sporočili, da predsednik vlade, dr. Robert Golob, pozdravlja, "da so politične stranke z ustavno večino podprle način in vsebino odločanja državljank in državljanov o energetski samooskrbi Slovenije in dolgoročni rabi jedrske energije. S skupnim oblikovanjem referendumskega vprašanja smo dali pomembno sporočilo, da je projekt Jek 2 strateški projekt države, ki presega stranke, eno vlado in en politični mandat. Kot smo se zavezali v koalicijski pogodbi, bodo lahko državljanke in državljani o tem odločali na referendumu, ki bo predvidoma izpeljan že letos."

Ob tem navajajo tudi nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave krške nuklearke, Stanislava Rožmana: "Odločitev političnih strank o skupnem oblikovanju Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in o skupnem oblikovanju referendumskega vprašanja o JEK2 ima dolgoročno politično težo. Ne gre zgolj za odločanje o dolgoročnem koriščenju jedrske energije, temveč za izbiro energetskega koncepta, ki Sloveniji zagotavlja zanesljivo oskrbo z električno energijo po vzdržnih cenah, prehod med najbolj razvite države in energetski prehod v ogljično nevtralnost do leta 2050. Gre za koncept “z roko v roki med jedrsko energijo in obnovljivimi viri." 

Referendumsko vprašanje

Stranke so se tako poenotile tudi pri obliki referendumskega vprašanja, ki se glasi: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?"

Katarina Prelesnik
O avtorju