Omrežja

Potrebe odjemalcev na oskrbnem območju Elektra Maribor hitro naraščajo

V prvih treh letošnjih mesecih so v Elektru Maribor zabeležili največje število odjemalcev doslej, narašča pa tudi priključna moč. 

Potrebe odjemalcev na oskrbnem območju Elektra Maribor hitro naraščajo

Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je prvo letošnje četrtletje, poleg še vedno trajajoče epidemije covid-19, močno zaznamovalo predvsem sprejetje Zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki je bistveno vplival na znižanje reguliranih prihodkov, posledično pa tudi na plačilno sposobnost in nižja investicijska vlaganja. Družba Elektro Maribor je tako v obravnavanem obdobju poslovala z izgubo v višini 4,6 milijona evrov. Zakon je tudi zelo omejil finančna sredstva, ki so jih letos načrtovali za vlaganja v krepitev omrežja, s ciljem omogočanja povečevanja priključnih moči in vključevanja razpršenih virov. Da je ta nujna, pa pričajo podatki o vse bolj naraščajočem številu odjemalcev, mrežno integriranih proizvodnih virov in naraščanju priključne moči. Tako so konec marca imeli že 221.580 odjemalcev, pri čemer se je njihovo število v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečalo za 1.589 oziroma za 0,7 odstotka, priključna moč pa je dosegla 3.280 MW in se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečala za 49 MW (19 MW na poslovnem odjemu in 30 MW na gospodinjskem odjemu). 
Kot rečeno, se hitro povečuje tudi število novih razpršenih proizvodnih virov, pri čemer je bilo konec marca na omrežje Elektra Maribor priključenih že 5.955 proizvodnih naprav, od tega 4.602 samooskrb (4.590 individualnih in 12 skupnostnih) in 1.353 drugih proizvajalcev, njihova skupna priključna moč pa je dosegla že 227 MW. Poleg tega se zanimanje za priključitev novih naprav še naprej povečuje, saj je na naslov Elektra Maribor samo v prvih treh letošnjih mesecih prispelo že 2.127 vlog za izdajo soglasja za priključitev naprav oziroma skoraj dvakrat več kot v enakem obdobju lani,  nadaljnjo rast števila prispelih vlog za izdajo soglasij za priključitev samooskrbnih naprav pa v družbi pričakujejo še vsaj do konca leta 2023. 
Zanimivi so tudi podatki o distribuiranih količinah električne energije, saj je Elektro Maribor v prvem četrtletju svojim odjemalcem dostavil že 631 GWh električne energije, kar je za bilo 3,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani in tudi za 2,5 odstotka več kot je bilo sprva načrtovano. Kot poudarjajo v Elektru Maribor, vsi ti dejavniki močno vplivajo na potrebe po širitvi in posodabljanju omrežja, ki pa bo zaradi navedenih razlogov in izpada pomembnega deleža načrtovanih prihodkov letos precej okrnjeno, posledice pa bo čutiti tudi v naslednjih letih.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.