Energetika

Pred 137 leti zasvetila prva električna luč na Slovenskem

S tem se je začela doba elektrifikacije in krepitev vloge električne energije, ki je v današnjem svetu postala nepogrešljiva.
Pred 137 leti zasvetila prva električna luč na Slovenskem
Te dni mineva že 137 let, odkar je dan ali dva pred 4. aprilom 1883 v Mariboru zasvetila prva električna luč na Slovenskem. Elektrotehniški strokovnjaki temu velikemu dogodku pripisujejo še prav poseben pomen, saj gre za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju oziroma za začetek elektrifikacije in s tem nove dobe v zgodovini Slovenije. Vloga električne energije se je v naslednjih desetletjih le še krepila, da bi danes postala sestavni del našega življenja in praktično nepogrešljiva. Kako pomembna je zanesljiva in kakovostna oskrba z električno energijo se je pokazalo tudi v sedanjih kriznih razmerah, ko so naši domovi za mnoge postali tudi prostor za izobraževanje in delo od doma, pa tudi za izvedbo številnih drugih opravil, ki jih brez naprav na električno energijo ne bi bilo mogoče izvajati. To je opazno tudi po tem, da so se v marcu precej povečale potrebe gospodinjstev po moči in po energiji.
Kot so sporočili iz Elektra Maribor, v sedanjih kriznih razmerah sami in tudi druga slovenska elektrodistribucijska podjetja delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi bilo prebivalstvo in gospodarstvo oskrbljeno z električno energijo s čim manj prekinitvami in motnjami. Ob tem poudarjajo, da imajo v sedanjih razmerah le dva ključna cilja, in sicer zaščititi zaposlene in odjemalce pred širjenjem okužb ter zagotavljanje stabilne oskrbe z električno energijo. Za doseganje teh ciljev so angažirali vse potrebne potenciale družbe, pri čemer njihovi zaposleni delajo nepretrgoma v distribucijskem centru vodenja, dežurne operativne ekipe so prisotne v območnih enotah in v nadzorništvih, sodelavci v nujnih podpornih procesih pa opravljajo delo na delovnem mestu ali od doma. 
Ključni akterji v sektorju energetike, med katere vsekakor sodijo tudi elektrodistribucijska podjetja, so širitev okužbe z novim koronavirusom COVID-19 pravočasno prepoznali kot potencialno grožnjo zagotavljanju nemotene oskrbe z električno energijo ter zato dovolj zgodaj uvedli potrebne ukrepe za nemoteno, varno in zanesljivo delovanje sistemov in objektov kritične infrastrukture.

Tako tudi vseh pet elektrodistribucijskih podjetij namenja veliko pozornost zdravju operativnega osebja, ki je odgovorno in usposobljeno za vodenje elektrodistribucijskega sistema. Da bi omogočili neprekinjeno oskrbo z električno energijo tudi v prihodnje oziroma tudi v primeru, če bi prišlo zaradi bolezni do odsotnosti zaposlenih na nekaterih območjih, so oblikovali operativne rezerve in uvedli nadomeščanje ekip z ločevanjem in rezervnimi sestavami, elektrodistribucije pa so se zavezale tudi k medsebojni pomoči, če bi bilo to potrebno. Kot še poudarjajo v Elektru Maribor, se s sprejetimi ukrepi zagotavlja najvišja možna stopnja neprekinjenosti poslovanja ob hkratnem zmanjševanju tveganj za preprečevanje širjenja okužbe ter s tem nadaljnja nemotena oskrba uporabnikov z električno energijo. (bj)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.