Energetika

Prihaja Digital Energy Summit '23

Pospešen razvoj tehnologij za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in povečevanje investicij vanje zahtevajo nujno digitalno preobrazbo centrov za upravljanje distribucije električne energije. Sistemi za upravljanje razpršenih energetskih virov bodo imeli pri tem ključno vlogo.

Prihaja Digital Energy Summit '23

Če vas zanima, kako delujejo ti sistemi, potem nikakor ne smete zamuditi letošnje mednarodne konference Digital Energy Summit, ki bo potekala 6. in 7. decembra v Ljubljani. Na njej bo namreč med številnimi domačimi in tujimi strokovnjaki predaval tudi dr. Luka V. Strezoski iz Fakultete za tehnične vede Univerze v Novem Sadu, kjer med drugim vodi Laboratorij za pametna omrežja. V svoji predstavitvi bo pojasnil, kako sistemi za upravljanje razpršenih energetskih virov ne le racionalizirajo integracijo obnovljivih in razpršenih virov v električno omrežje, temveč tudi povečujejo zanesljivost, učinkovitost in prilagodljivost sodobnih nadzornih centrov distribucijskih sistemov. Dr. Strezoski bo tudi razkril, kaj je treba spremeniti v poslovanju operaterjev sistemskega omrežja in distributerjev električne energije za hitrejši razvoj in vzpostavitev bolj odzivne in odpornejše energetske infrastrukture, s katero bo mogoče v polni meri izrabiti priložnosti, ki jih končnim uporabnikom prinašajo naprave za proizvodnjo in shranjevanje elektrike iz obnovljivih virov. 
Z vami bo tudi Luka Smajila, ki na švedskem KTH Royal Institute of Technology preučuje metodologije za reševanje izzivov vključevanja novih tehnologij v elektroenergetsko omrežje. Sam, kot pravi, vidi velik potencial v združevanju analitike in optimizacije. Za uvod pa mu lahko na krajšem brezplačnem webinarju prisluhnite že jutri med 11. in 11.40 uro, ko bo v pogovoru z Mojco Černelc Koprivnikar spregovoril o shranjevanju energije, tehno-ekonomskih analizah projektov in optimizacijskih algoritmih. (povezava na webinar).

Organizatorji so sicer za letošnjo konferenco pripravili še vrsto drugih aktualnih tem, ki prinašajo odgovore na nekatere ključne izzive energetske prihodnosti, več o teh in programu konference ter prijavi pa si lahko preberete na spletni strani Prosperie. Vabljeni!

Brane Janjič
O avtorju