Obnovljivi viri

Prihaja že 8. fotovoltaična konferenca

Fakulteta za elektrotehniko v sodelovanju s slovensko Tehnološko platformo za fotovoltaiko organizira 14. junija v Ljubljani strokovno konferenco o trendih in novostih s področja uporabe sončne energije.

Prihaja že 8. fotovoltaična konferenca

Kot so zapisali na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, se je  odvisnost od ruskih fosilnih goriv v zadnjih mesecih izkazala za velik izziv – predvsem z vidika vedno višjih cen energije in povečane zaskrbljenosti glede velike energetske odvisnosti. Zato Evropska unija še dodatno spodbuja prehod na čistejšo energijo, pri čemer ima eno ključnih vlog tudi sončna energija. Ta bo tudi v središču letošnje že 8. fotovoltaične konference, na kateri bodo med drugim strokovnjaki predstavili najnovejše trende na področju raziskav in razvoja sončnih celic, fotonapetostnih modulov, razsmernikov in fotonapetostnih sistemov ter podali relevantne informacije o upravljanju in vzdrževanju fotonapetostnih sistemov. Na srečanju bo govora tudi o razvoju slovenskega fotovoltaičnega trga ter možnostih in težavah pri postavljanju sončnih elektrarn in njihovem priklapljanju v elektroenergetsko omrežje. Organizatorji pripravljajo tudi sejemsko predstavitev podjetij, ki ponujajo izdelke in storitve na področju fotovoltaike in trajnostne energetike, pri čemer ne gre pozabiti, da k razvoju fotovoltaične industrije veliko prispevamo tudi Slovenci. V začetku leta je tako dr. Marko Jošt s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s sodelavci predstavil perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico z do zdaj največjo, 24,2-odstotno učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno, dr. Marko Topič pa je med drugim že več let predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.