Energetika

Prihodnje leto v Šiški v obratovanju nova soproizvodna enota

Energetika Ljubljana in družba C&G sta danes podpisali pogodbo o izgradnji nove enoto za soproizvodnjo toplotne in električne energije.
Prihodnje leto v Šiški v obratovanju nova soproizvodna enota

Energetika Ljubljana bo na lokaciji toplarne v Šiški začela graditi novo soproizvodno enoto na zemeljski plin, s katero bo nadomestila manjšo in dotrajano enoto na tej lokaciji. Vrednost celotne investicije je 14,6 milijona evrov (brez DDV), začetek obratovanja pa je predviden avgusta prihodnje leto.

Nova naprava z močjo 7,52 MW bo namenjena proizvodnji električne energije, tehnološke pare in toplote za sistem daljinskega ogrevanja mesta Ljubljane. Na letnem nivoju bo proizvedla 61.800 MWh električne energije, 100.300 MWh toplote za proizvodnjo tehnološke pare in vroče vode. Vrednost pogodbenih del, vključno z vzdrževanjem za obdobje desetih let, znaša 14,6 milijona evrov (brez DDV), od tega vrednost gradnje znaša slabih 9,7 milijona evrov (brez DDV). Pogodbeni rok zaključka del in začetek obratovanja nove naprave je avgust 2022.

Ponudba družbe C&G iz Ljubljane s šestimi podizvajalci, je bila kot najugodnejša izbrana na javnem razpisu, ki se je zaključil v začetku maja. Plinsko turbino z generatorjem bo dobavil podizvajalec Solar Turbines. Poleg C&G se je na javni razpis prijavila še družba Riko.

Zaradi soproizvodnje toplote in električne energije z visokim izkoristkom je nova naprava s strani Agencije za energijo pridobila odločbo o dodelitvi obratovalne podpore.

Energetika Ljubljana ima sicer poleg proizvodne lokacije v Šiški še proizvodno enoto TE-TOL v Mostah, kjer je trenutno v polnem teku izgradnja plinsko-parne enote, ki bo nadomestila dva premogovna bloka. (pb)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.