Energetika

Proizvodnja električne energije maja na letni ravni manjša, uvoz večji

Neto proizvodnja električne energije je maja znašala 1.160 GWh in se je v primerjavi z aprilom povečala za 6 odstotkov, v primerjavi z majem lani pa zmanjšala za 15 odstotkov.

Proizvodnja električne energije maja na letni ravni manjša, uvoz večji
Statistični urad Republike Slovenije

Po podatkih statističnega urada Slovenije je bila maja proizvodnja v hidroelektrarnah v primerjavi z istim mesecem lani za 49 odstotkov manjša, v termoelektrarnah in v jedrski elektrarni pa za 22 odstotkov višja. Večji proizvodnji električne energije v termoelektrarnah je sledil tudi porast porabe goriv, pri čemer je bila skupna poraba goriv maja za 18 odstotkov večja kot pred enim letom. Maja smo 872 GWh električne energije tudi uvozili (51-odstotna rast), v sosednje elektroenergetske sisteme pa oddali 912 GWh (za 17 odstotkov več kot lani).
Statistični urad je prvič objavil tudi podatke o mesečni porabi električne energije po vrsti odjemalca in občinah. Gospodinjstva so tako v maju porabila 251 GWh električne energije, medtem ko je poraba poslovnih subjektov znašala 653 GWh, pri čemer je s porabo 358 GWh močno prevladovala predelovalna dejavnost. Zanimiv je tudi podatek, da je skupna poraba električne energije najmanjše slovenske občine Odranci v maju znašala manj kot pol odstotka porabljene električne energije v Ljubljani.
Kot rečeno, so na uradu maja zaznali tudi precejšen upad količine oskrbe z energenti, in sicer tako na mesečni kot letni ravni. Tako so se količine oskrbe z rjavim premogom in lignitom maja zmanjšale za 39 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 30 odstotkov, zemeljskim plinom za 27 odstotkov, dizelskim gorivom za 20 odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za 15 odstotkov in motornim bencinom za 6 odstotkov. V primerjavi z majem lani pa so se količine oskrbe s črnim premogom in antracitom zmanjšale za 52 odstotkov, zemeljskim plinom za 21 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za 14 odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za 6 in lignitom za 5 odstotkov.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.