Omrežja

Projekt Sincro.Grid prehaja v sklepno fazo

V RTP Beričevo je sinoči prispel transformator za zadnjo kompenzacijsko napravo - STATCOM, ki jo Eles vgrajuje v prenosni sistem v okviru projekta SINCRO.GRID.

Projekt Sincro.Grid prehaja v sklepno fazo

Transformator 400/51,5 kV, ki je del projekta namestitve statičnega sinhronskega kompenzatorja v RTP Beričevo, je sinoči uspešno prispel na lokacijo namestitve. V naslednjih dveh tednih bodo v Beričevem potekala montažna dela na temeljih oziroma končna sestava naprave, sam zagon pa je predviden skupaj z zagonom statičnega sinhronskega kompenzatorja aprila prihodnje leto.

Moč 400/51,5 kV transformatorja, ki so ga izdelali v tovarni Kolektor Etra, je 150 Mvar, namenjen pa bo izključno delovanju kompenzacijske naprave. Sama izdelava transformatorja, ki nekoliko odstopa od standardnih, je bila novost tudi za Kolektor Etro, potekala pa je pod nadzorom in v skladu s specifikacijami proizvajalca STATCOM, GE iz Finske. Z zagonom kompenzatorja se bo po besedah vodje projekta v Elesu Jerneja Majcna, uspešno končala tudi prva faza projekta SINCRO.GRID, s čimer bo omogočeno celovito obvladovanje napetosti na 400 kV omrežju Slovenije in 220 kV omrežju Hrvaške. Vrednost projekta vgradnje kompenzacijske naprave v RTP Beričevo je ocenjena na dobrih 13 milijonov evrov, vrednost transformatorja pa znaša okrog 2,5 milijona evrov.

Kompenzacijske naprave za regulacijo jalove moči sicer predstavljajo sodoben način uravnavanja napetostnih razmer v prenosnem omrežju. Omogočajo zagotavljanje višje stopnje zanesljivosti obratovanja celotnega prenosnega elektroenergetskega omrežja in zmanjševanje tveganja odpovedi osnovnih gradnikov prenosnega omrežja (daljnovodi, transformatorji itd.), vitalnih za nemoteno obratovanje odjema tako velikih, industrijskih odjemalcev, kot tudi gospodinjstev. Ob tem pa zmanjšujejo tudi verjetnost izpadov v omrežju ter omogočajo hitrejše okrevanje omrežja v primeru okvar.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.