Energetika

Prva javna polnilnica na utekočinjen ZP

Energetika Ljubljana je pred dnevi na Podutiški cesti 99 odprla prvo javno polnilnico za tovorna vozila na utekočinjen zemeljski plin v Sloveniji.
Prva javna polnilnica na utekočinjen ZP

Kot pojasnjuje Energetika Ljubljana uvedba utekočinjenega zemeljskega plina kot pogonskega goriva v tovornem prometu predstavlja odločen korak k zmanjšanju ogljičnega odtisa in emisij iz prometa in je pot k razogljičenju transporta. 

Postavitev polnilnice na utekočinjen zemeljski plin Ljubljani je slovensko-španski partnerski projekt družb ENOS, d.d., Energetike Ljubljana d.o.o. in HAM CRIOGENICA, S.L. Projekt je sofinanciran s strani EU. 

Ob otvoritvi je mag. Klemen Potisek, državni sekretar za energetiko na Ministrstvu za infrastrukturo, izpostavil, da so v nacionalni strategiji za alternativna goriva zapisani zahtevni in ambiciozni cilji, med katerimi je tudi ta, da bodo do leta 2030 vozila na utekočinjen zemeljski plin dosegla 12-odstotni delež. Poudaril je tudi, da je ta projekt za Slovenijo pomemben predvsem z vidika dejstva, da smo tranzitna država in zemeljski plin je trenutno edina dobra alternativa za čistejše okolje v težkem tovornem prometu. 

Kot je dejal Srečko Trunkelj, namestnik direktorja Energetike Ljubljana, je postavitev prve polnilnice na utekočinjen zemeljski plin v Sloveniji  majhen korak za omejevanje vplivov na okolje in velik korak v smeri zagotavljanja novega, univerzalno uporabnega goriva. Energetika Ljubljana pa v prvem kvartalu leta 2018 začenja tudi z distribucijo zemeljskega plina iz skladišča utekočinjenega zemeljskega plina v občini Grosuplje. 

Pomen obeh projektov je izpostavil tudi župan MOL Zoran Janković, omenil pa je tudi druge pomembne razvojne načrte Energetike Ljubljana.  

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.