Energetika

Rast zmogljivosti OVE v letu 2018 nekoliko zastala

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) se je v lanskem letu rast zmogljivosti OVE po svetu po dveh desetletjih razmaha nekoliko upočasnila.
Rast zmogljivosti OVE v letu 2018 nekoliko zastala

Tako je bilo lani na novo instaliranih toliko novih zmogljivosti kot leta 2017, kar pri agenciji vzbuja zaskrbljenost glede doseganja dolgoročnih podnebnih ciljev. V letu 2018 se je prvič po letu 2001 zgodilo, da se rast obnovljivih virov na letni ravni ni povečala. Po njihovih podatkih so se neto zmogljivosti na področju sončnih-, vetrnih- in hidroelektrarn, bioenergije ter drugih obnovljivih virov v letu 2018 povečale za približno 180 GW, kar je enako kot leto pred tem. To je le okoli 60 odstotkov neto zmogljivosti, potrebnih za dosego dolgoročnih podnebnih ciljev.

OVE imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju svetovnih emisij in s tem za dosego ciljev pariškega sporazuma, zato bi se morale, v skladu s scenarijem trajnostnega razvoja IEA, njihove zmogljivosti med letoma 2018 in 2030 v povprečju vsako leto povečati za več kot 300 GW. Tako pa analiza IEA kaže, da svet ne ukrepa dovolj. Lani so se emisije CO2, povezane z energijo, povečale za 1,7 odstotka in dosegle 33 Giga ton. S tem so se emisije iz energetskega sektorja kljub sedemodstotni rasti proizvodnje električne energije iz OVE povečale na rekordno raven.

Kot poudarjajo v IEA, si svet ne more privoščiti premora, ampak morajo vlade hitro ukrepati in omogočiti hitrejšo izvedbo novih projektov OVE. Težava namreč niso več visoke cene teh tehnologij, saj se te hitro znižujejo, s čimer OVE postajajo konkurenčni. Potrebne so predvsem stabilne dolgoročne politike, ki se bodo osredotočale tudi na vključevanje OVE v energetske sisteme na stroškovno učinkovit in optimalen način.

Kot kažejo podatki IEA, eksponentna svetovna rast fotovoltaike že od leta 2015 nadomešča počasnejšo rast vetrne- in hidroproizvodnje, v lanskem letu pa je upadla tudi ta, saj je bilo kljub pričakovanjem, da bo presegla simboličnih 100 GW, na novo inštaliranih 97 GW zmogljivosti. Glavni razlog za to je bila nenadna sprememba kitajskih spodbud na področju fotovoltaike, s čimer so želeli omejiti stroške in rešiti izzive integracije fotovoltaike v omrežje in s tem doseči trajnejšo rast fotovoltaike. K zaustavitvi rasti zmogljivosti OVE v letu 2018 pa je prispeval tudi manjši prirast vetrnih zmogljivosti v EU in Indiji.

IEA poudarja, da lahko države s pametnimi in odločnejšimi politikami ponovno povečajo rast zmogljivosti OVE, zato pomagajo vsem 38 članicam agencije in vsem drugim državam po svetu pri njihovih energetskih prehodih s ciljno usmerjenimi nasveti, katerih cilj je pospeševanje naložb v globalni portfelj tehnologij obnovljive energije, pa tudi energetske učinkovitosti, zajemanja in shranjevanja ogljika, shranjevanja energije in uporabe drugih tehnologij čiste energije.

Polona Bahun
O avtorju