Energetika

Razpis za plinsko-parno enoto bo objavljen do marca 2017

V Energetiki Ljubljana pripravljajo objavo razpisa za izgradnjo plinsko-parne enote, in sicer za sklop glavne tehnološke opreme.
Razpis za plinsko-parno enoto bo objavljen do marca 2017

Kot je za Energetiko.NET povedal direktor sektorja za razvoj v Energetiki Ljubljana Herman Janež, bi nova enota lahko začela poskusno obratovati v začetku leta 2020, prvi razpis pa naj bi objavili v februarju ali marcu prihodnje leto.  

Poraba premoga se bo precej zmanjšala    

»S plinsko-parno enoto bi nadomestili dve premogovni enoti (1 in 2), s čimer bi se hkrati zmanjšala poraba premoga, in sicer po naših ocenah vsaj za polovico glede na sedanjo uporabo. Enota 3, v kateri poleg premoga uporabljamo tudi lesne sekance, pa bo ostala v obratovanju še naprej. Z izgradnjo plinsko-parne enote bo tako Energetika Ljubljana v enoti Termoelektrarna toplarna Ljubljana (TE-TOL) električno in toplotno energijo proizvajala v visoko učinkoviti soproizvodnji iz zemeljskega plina, premoga in lesnih sekancev,« je pojasnil Herman Janež.  

Glede na predvideni obseg del in dobavne roke v Energetiki Ljubljana pričakujejo, da bi lahko nova enota začela poskusno obratovati v začetku leta 2020. Ocenjena vrednost naložbe je okrog 117 milijonov evrov brez stroškov financiranja. 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.