Energetika

S 1. februarjem 2012 na Štajerskem višje cene elektrike

Zaradi več kot 10-odstotnega dviga cen električne energije na prostem trgu, družba Elektro Maribor Energija plus napoveduje dvig cen za leto 2012.
S 1. februarjem 2012 na Štajerskem višje cene elektrike

V podjetju Elektro Maribor Energija plus, d.o.o., zaradi več kot 10-odstotnega zvišanja veleprodajnih cen električne energije ter spremembe razmerja med ceno pasovne in trapezne energije na terminskem veleprodajnem trgu, s 1. februarjem prihodnjega leta napovedujejo spremembo cene za gospodinjske uporabnike. Na popravek cene bo imel delni vpliv tudi mesečni manipulativni strošek, ki ga doslej niso zaračunavali in ni povezan s količino porabljene energije pri posameznemu kupcu. Korekcija cene bo skupaj z manipulativnimi stroški znašala 6,15 odstotka oziroma 2,79 evra na mesec za povprečnega uporabnika z dvotarifnim merjenjem in 1,73 evra na mesec za tiste z enotarifnim merjenjem. 
Kot pojasnjujejo, so cene električne energije odvisne od mnogih dejavnikov, na prvem mestu pa sta vedno ponudba in povpraševanje. Ob tem pri cenah pomembno vlogo igra vpetost trga z električno energijo v svetovni trg energentov. Trenutno cene električne energije zaradi negotovosti v svetovnem gospodarstvu in trgovini, dnevno nihajo zaradi špekulacij, ki temeljijo na različnih novicah s finančnih trgov in večjih svetovnih gospodarstev.
V analitični službi Elektra Maribor Energija plus so ocenili, da bodo cene električne energije v letu 2012 v primerjavi s tistimi, ki so jih uspeli zagotoviti za leto 2011, okoli 10 odstotkov višje. Pričakovana podražitev bi močno vplivala na poslovanje družbe, zato je bila korekcija cene nujna, saj bi podjetje sicer poslovalo z izgubo. V primerjavi z drugimi dobavitelji se razmerja med cenami spreminjajo predvsem v odvisnosti od strategij nakupov in prodaj skozi čas. Družba Elektro Maribor, d.d., je imela obdobja, ko je bila med najcenejšimi in tudi obdobja, ko je bila med dražjimi dobavitelji. Trenutno je nekje vmes in stremi k temu, da dolgoročno s cenami tam tudi ostane, hkrati pa se povzpne na sam vrh po kakovosti storitev.
Kot je poudaril direktor družbe Bojan Horvat, cene za gospodinjstva ves čas prilagajajo dolgoročnemu gibanju cen električne energije na terminskih veleprodajnih trgih, pri čemer skušajo svoje storitve čim bolj prilagoditi potrebam odjemalcev. Po februarskem popravku cene bodo tako uporabnikom lahko končno ponudili tudi pakete po fiksnih cenah za nekaj let vnaprej, hkrati pa bodo lahko še dodatno razširili pakete ugodnosti in zvišali kakovost storitev ter uvedli tudi nekatere nove.
Elektro Maribor Energija plus sicer trenutno oskrbuje z električno energijo 11.000 poslovnih kupcev in 180.000 gospodinjstev. (bj)Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.