Energetika

S 15. majem ponoven dvig cene zemeljskega plina

Kljub koncu ogrevalne sezone bo Energetika Ljubljana ceno dvignila za 24,25 evra.

S 15. majem ponoven dvig cene zemeljskega plina

Letošnja ogrevalna sezona, ki so jo zaznamovali rekordni skoki cen energentov, predvsem zemeljskega plina, se počasi približuje koncu. Energetika Ljubljana si je vso ogrevalno sezono prizadevala za kar najmanjše možne spremembe cene zemeljskega plina za končne uporabnike, kar je povzročilo visoko izgubo na tej dejavnosti. Po koncu ogrevalne sezone, 15. maja, se bo tako cena plina ponovno dvignila, in sicer za 50 odstotkov oziroma za 24,25 evra - s sedanjih 48,50 evra za MWh na 72,75 evra za MWh oziroma s sedanjih 0,04850 evra za kWh na 0,07275 evra za kWh. Ta cena pa bo še vedno nižja od borznih cen zemeljskega plina, in sicer skoraj za polovico.

Skupni mesečni strošek za mesec maj 2022 (to je z vsemi dajatvami in DDV) se bo ob pričakovani porabi zemeljskega plina glede na zadnjo veljavno ceno za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 povišal za okvirno štiri evre in bo znašal 29 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa za okvirno devet evrov in bo znašal 65 evrov.
Skupni letni strošek (z vsemi dajatvami in DDV) se bo v primerjavi z zadnjo veljavno ceno za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 povišal za okvirno 104 evre in bo znašal 795 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa za okvirno 258 evrov in bo znašal 1.894 evrov (če bo cena plina vse leto 2022 ostala enaka kot maja 2022).

Čeprav je glede na aktualno dogajanje tudi v prihodnje pričakovati prilagajanje cen dobaviteljev plina tržnim razmeram, si bo Energetika Ljubljana še naprej prizadevala, da se bodo tržna nihanja cen zemeljskega plina v najmanjši možni meri prelivala v prodajno ceno zemeljskega plina. Ob tem so uporabnike spomnili tudi, da si lahko s storitvijo »Enakomerni mesečni znesek« letni strošek porabe zemeljskega plina razdelijo na enajst enakih mesečnih delov, v mesecu letnega popisa sledi poračun in po potrebi ustrezna prilagoditev mesečnega obroka. Na ta način si uporabniki individualnega odjema lahko stroške porabe zemeljskega plina enakomerno porazdelijo skozi celo leto.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.