Energetika

S 17. avgustom se vrača prispevek za energetsko učinkovitost

Prispevek za energetsko učinkovitost pri pogonskih gorivih je potreben, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada.

S 17. avgustom se vrača prispevek za energetsko učinkovitost

Vlada je na včerajšnji seji izdala spremembo Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije, s katero se znova uvaja prispevek za energetsko učinkovitost in se določa višina prispevka za energetsko učinkovitost, kakor je bila določena pred spremembo. Za dizelsko gorivo je višina prispevka s predlogom te uredbe 0,8 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa, ne glede na to, ali je gorivo točeno na avtocestah ali na cestah izven avtocestnega križa. 

Prispevek za energetsko učinkovitost je namreč nujno treba znova uvesti, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe, ki jih izvaja Eko sklad. S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije. Uvedba prispevka je nujna tudi zato, ker lahko daljše obdobje brez tega prispevka ogrozi tudi izvajanje že potrjenega programa Eko sklada in javnih razpisov, ki so v izvajanju. Ponovna uvedba prispevka za energetsko učinkovitost bo vplivala na višjo ceno dizelskega goriva in motornega bencina. Uredba bo začela veljati 17. avgusta.

Polona Bahun
O avtorju