Jedrska energija

SDS za čimprejšnji razpis referenduma o JEK2

Poslanska skupina SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o JEK2, na katerem bi državljane vprašali, ali so za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo z uporabo jedrske energije z zgraditvijo drugega bloka in manjših modularnih reaktorjev.

SDS za čimprejšnji razpis referenduma o JEK2

Član Poslanske skupine SDS Tomaž Lisec je o vzrokih za vložitev omenjene pobude za razpis posvetovalnega referenduma navedel, da petino vse proizvedene električne energije pri nas predstavlja jedrska energija. »Ob tem, da se napoveduje zaprtje TEŠ 6, leta 2043 pa bo morda ugasnil tudi prvi blok NEK, je dejstvo, da bo imela Slovenija v prihodnje veliko problemov, če ne bo pravočasno poskrbela za stabilen, stalen, varen in zelen način pridobivanja električne energije, kar jedrska energija nesporno je,« je opozoril Lisec. Ob tem je dodal, da se tudi veliko drugih evropskih držav ozira k vzpostavitvi novih jedrskih reaktorjev (Velika Britanija, Francija, Poljska, Bolgarija, Švedska in druge), pri čemer evropski parlament in Evropska komisija ugotavljata, da brez jedrske energije ni energetske varnosti za Evropo in jo uvrščata med zelene vire energije. 
“V poslanski skupini SDS zato menimo, da zavlačevanje z izgradnjo JEK 2 pomeni škodo za vse državljane, saj je jedrska energija poceni vir energije in omogoča energetsko samooskrbnost države”, je še dejal Tomaž Lisec. V SDS sicer menijo, da bi lahko posvetovalni referndum o JEK2 izvedli skupaj z evropskimi volitvami junija letos.

Brane Janjič
O avtorju