Energetika

Še do srede čas za prijavo za skupinski nakup elektrike in plina

Licitacija ponudb dobaviteljev bo na sporedu že v četrtek.
Še do srede čas za prijavo za skupinski nakup elektrike in plina

Cilj tovrstne, letos že druge kampanje Zamenjaj in prihrani je potrošnikom, ki jih zanima menjava dobaviteljev energije, ponovno zagotoviti čim boljšo ponudbo, brez skritih stroškov in brez vezave, z navzgor omejeno ceno za obdobje enega leta. Zamenjava dobavitelja energije je preprosta, brezplačna in nezavezujoča. Sodelujejo lahko vsi potrošniki, ki so gospodinjski odjemalci električne energije in zemeljskega plina na območju Slovenije. Izjema pri sodelovanju v skupinskem nakupu plina so gospodinjstva v občini Sežana in Rogatec, ker je na teh območjih napajanje urejeno z neposrednimi povezavami z Italijo oziroma Hrvaško, zato zamenjava dobavitelja plina na teh območjih ni možna. Lahko pa gospodinjstva sodelujejo pri skupinskem nakupu elektrike.

Potrošniki se lahko prijavijo in tako sodelujejo v skupinskem nakupu preko spletne strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si do srede ter izpolnijo obrazec s podatki za izračun. Na četrtkovi licitaciji bodo lahko sodelovali vsi ponudniki elektrike in plina, ki so izrazili interes za sodelovanje in potrdili, da se strinjajo s pogoji skupinskega nakupa in opredeljenimi lastnostmi ponudb (na primer navzgor omejena cena za 12 mesecev, nobenih sankcij za odstop od pogodbe ali skritih stroškov, pravočasno obvestilo o ceni po poteku 12 mesecev). Potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu, bodo v drugi polovici avgusta prejeli individualno oceno prihrankov in ponudbo za zamenjavo dobavitelja. Tisti, ki se bodo odločili za zamenjavo dobavitelja, bodo lahko do 5. oktobra podpisali pogodbo in zamenjali dobavitelja.

V Sloveniji je dobavitelja elektrike in/ali plina v okviru prve kampanje, ki se je zaključila v začetku leta 2015, zamenjalo več kot 12.300 gospodinjstev oziroma je bilo sklenjenih več kot 14 tisoč pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot plina. Največ menjav je bilo opravljenih v Osrednjeslovenski regiji, sledita Obalno-kraška in Notranjsko-kraška regija, najmanj zamenjav pa so zabeležili na Koroškem in Savinjskem.

Potrošniki, ki so sodelovali v prvi kampanji so skupaj prihranili skoraj milijon evrov, skupni prihranki vseh potrošnikov, ki so v istem obdobju zamenjali dobavitelja v Sloveniji pa so še večji, saj so dobavitelji kot odziv na kampanjo na trgu predstavili številne ugodne ponudbe. V prvi kampanji so bili prihranki na letni ravni v povprečju skoraj 80 evrov, konkretni prihranki posameznega gospodinjstva pa so bili odvisni od pretekle pogodbe z dobaviteljem in porabe.

Polona Bahun
O avtorju