Energetika

Sodelujočim se obetajo visoki prihranki

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je sodelujočim v letošnji kampanji Zamenjaj in prihrani začela pošiljati izračune prihrankov ob menjavi dobavitelja energentov.
Sodelujočim se obetajo visoki prihranki

Na licitaciji 13. julija je v obeh kategorijah, elektrika in plin, sicer zmagalo podjetje GEN-I. Elektriko je ponudil po: 0,03987 evra za kilovatno uro v enotni tarifi, 0,02847 evra za kilovatno uro v nizki tarifi in 0,04628 evra za kilovatno uro v visoki tarifi. Zmagovalna cena zemeljskega plina pa je bila 0,01590 evra za kilovatno uro.

Po podatkih o porabi električne energije in plina, ki so jih pri ZPS prejeli od potrošnikov, prijavljenih k sodelovanju v kampanji Zamenjaj in prihrani, se večini sodelujočih z zamenjavo dobavitelja v 12 mesecih obetajo prihranki večji od 50 evrov. Prihranki so odvisni predvsem od porabe energije v gospodinjstvu in od trenutnih cen energije, ki jih gospodinjstvo plačuje. Polovica potrošnikov si z zamenjavo dobavitelja lahko obeta med 50 in 150 evrov, slaba četrtina pa lahko računa s prihranki nad 150 evrov. Če pa bi vsi potrošniki, ki so se že prijavili v drugi skupinski nakup energentov, sprejeli ponudbo in zamenjali dobavitelja, bi skupaj lahko prihranili več kot 1,8 milijona evrov na leto.

Kot poudarjajo na ZPS, ponudbe v okviru kampanje Zamenjaj in prihrani zagotavljajo navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, so brez vezave in skritih stroškov. Ocenjujejo, da bodo vsi prijavljeni potrošniki ocene prihrankov s ponudbami prejeli do konca avgusta, prvi pa bodo ocene prihrankov prejeli tisti potrošniki, ki so pristopili h kampanji pred licitacijo.

Ocene prihrankov in ponudbe potrošniki prejemajo na elektronski naslov, s katerim so se prijavili v prvi skupinski nakup energije v Sloveniji oziroma na naslov, ki so ga ob prijavi sporočili prek telefona. Če bo potrošnike prihranek prepričal, bodo sprejeli ponudbo in posredovali nekaj dodatnih podatkov, ki so potrebni za pripravo pogodbe. Po prejemu podpisane pogodbe bo izbrani ponudnik začel postopek zamenjave.

Na ZPS so že večkrat poudarili, da se zvestoba vedno ne splača, zato ponovno pozivajo potrošnike k zamenjavi ponudnika v okviru kampanje Zamenjaj in prihrani, kjer bodo za energijo plačali manj. Zamenjava je za potrošnike brezplačna in preprosta. Tudi strah, da bodo v postopku menjave ostali brez elektrike ali plina je odveč. Kot so povedali na Agenciji za energijo pri menjavi dobavitelja ne more priti do motenj v oskrbi, saj v postopku menjave odjemalec ostaja priključen na isto omrežje zemeljskega plina, zamenja se le dobavitelj plina. Prav tako menjava dobavitelja zemeljskega plina ne ogroža zanesljivosti oskrbe. Enako je pri elektriki, kjer se z menjavo dobavitelja v nobenem primeru ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti električni priključek ali merilna naprava oziroma števec.

Na ZPS so zadovoljni, da lahko z akcijo Zamenjaj in prihrani potrošnikom zmagovalni dobavitelj ponudi občutne prihranke. Prihranili pa ne bodo le sodelujoči v kampanji, ampak vsi slovenski potrošniki, saj ponudniki že od začetka kampanje nižajo cene. Po javni objavi tarif, doseženih v kampanji, pa lahko potrošniki zagotovo pričakujejo nove akcijske ponudbe dobaviteljev, zato svetujejo, da potrošniki skrbno preverijo pogoje ponudb in naj se ne osredotočijo le na tarifo, ampak tudi na morebitne vezave, pogodbene kazni in druge stroške.

Trenutno se je za skupinski nakup prijavilo že več kot 17.300 potrošnikov. V ZPS so to možnost podaljšali tudi v čas po licitaciji, tako da se je še vedno mogoče prijaviti po spletu ali telefonu.

Polona Bahun
O avtorju