Hidro energija

Spodbuden začetek leta za hidroelektrarne

V prvih dveh mesecih so hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči v prenosno omrežje oddale 542,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za skoraj 29 odstotkov več kot v enakem času lani.

Spodbuden začetek leta za hidroelektrarne

Če drži pregovor, da se po jutru dan pozna, potem si lahko upravljalci hidroelektrarn letos malce oddahnejo, saj so proizvodni podatki o začetku leta precej bolj spodbudni od lanskih. Tako so hidroelektrarne na naših osrednjih rekah v prvih dveh mesecih v prenosno omrežje oddale 542,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 28,8 odstotka več kot v prvih dveh mesecih lani in tudi za 9,4 odstotka več od prvotnih bilančnih napovedi. Krepko večjo rast proizvodnje so še zlasti zabeležili na Savi, saj so z oddanimi  167,4 milijona kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate presegli kar za dobrih 76 odstotkov, bilančne napovedi pa skoraj za 18 odstotkov.

V prvih dveh mesecih se je znova izkazala tudi nuklearna elektrarna Krško, ki je z oddanimi 988,6 milijona kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate presegla za 1,3 odstotka, na drugi strani pa se v skupni proizvodni bilanci pozna izpad dela proizvodnje iz termoelektrarne Šoštanj, ki je v prvih dveh letošnjih mesecih prispevala »le« 395,4 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za dobro tretjino manj kot v enakem obdobju leto prej. 

Drugače pa so vsi proizvajalci v prvih dveh letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddali milijardo 979,7 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 4 odstotke manj kot pred letom dni, čeprav še vedno za 1,4 odstotka več, kot je bilo sprva napovedano z letošnjo elektroenergetsko bilanco.

Brane Janjič
O avtorju